Μετακόμισε ο “Νέος Κόσμος” Μελβούρνης

Βροχερή και μελαγχολική η προχθεσινή Κυριακή στη Μελβούρνη. Ιδιαίτερα στα γραφεία του «Νέου Κόσμου» στο North Fitzroy. Άδεια τα γραφεία με μόνο λίγα απαραίτητα μέσα για να βγει η σημερινή έκδοση από τους λίγους (όπως πάντα) «συνήθεις ύποπτους» συναδέλφους.
Η μελαγχολία δεν οφειλόταν ούτε στο ότι ήταν Κυριακή ούτε στη βροχερή μέρα. Αυτά τα έχουμε συνηθίσει. Οφειλόταν στο γεγονός ότι η έκδοση αυτή που πήρατε στα χέρια σας χθες, ήταν η τελευταία που ετοιμάστηκε στο 600 Nicholson Street, North Fitzroy.

Στα γραφεία αυτά γράφτηκε και ένα σημαντικότατο κεφάλαιο της ιστορίας του «Νέου Κόσμου».
Στο διάστημα αυτό άλλαξαν πολλά: Όταν μετακομίσαμε εδώ από το Σίτι, γράφαμε ακόμα με το χέρι τα κείμενά μας σε δημοσιογραφικό χαρτί. Σήμερα, πια, στην ψηφιακή εποχή το χαρτί έχει εξαφανιστεί…

Η εφημερίδα από ασπρόμαυρη έγινε έγχρωμη. Η «Νέα Ελλάδα» έκλεισε και παραχώρησε τη θέση της στο δίγλωσσο «Νέο Κόσμο» του Σαββατοκύριακου.
Δημιουργήσαμε την ψηφιακή μας έκδοση και σελίδα στο Facebook με δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες από όλο τον κόσμο…
Τεράστιες οι αλλαγές και δεν ήταν μόνο στον τομέα της τεχνολογίας.

Σε αυτά (τα πρώην πλέον) γραφεία ήμασταν όταν έγιναν τα μεγάλα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, τα οποία καταγράψαμε με εντυπωσιακές μοναδικές φωτογραφίες και αντικειμενικά ρεπορτάζ.

Εδώ γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με τις μαζικότερες εκδηλώσεις που έγιναν ποτέ στο κέντρο της πόλης.
Εδώ ετοιμάσαμε τις εντυπωσιακές εκδόσεις για τα 30, αλλά και τα 50 χρόνια του «Νέου Κόσμου», που αποτελούν ντοκουμέντο της παροικιακής μας ιστορίας.
Εδώ ήταν όταν στην αλλαγή του αιώνα καταγράψαμε τις προκλήσεις για το μέλλον της παροικίας μας στις δεκαετίες που ακολουθούν και αναδείξαμε τον συμπάροικο του αιώνα.

Καταγράψαμε με μοναδικό τρόπο την κατάκτηση του Euro και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Δώσαμε μάχες για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για να στηρίξει η Αυστραλία την καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και την ένταξη της γλώσσας μας στο εθνικό πρόγραμμα γλωσσών.
Πετύχαμε την κατάργηση του Πιστοποιητικού Μετοικεσίας.

Ζήσαμε την αγωνία των μνημονίων της Ελλάδας και της Κύπρου και το νέο κύμα της μετανάστευσης.
Κόντρα στο λαϊκισμό συμβάλαμε, στο μέτρο του δυνατού να διατηρηθεί η παροικιακή ενότητα.

Όλες αυτές οι αναμνήσεις και εκατοντάδες άλλες, ξύπνησαν την Κυριακή μέσα στα άδεια γραφεία μας. Η μετακόμισή μας σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής.
Από σήμερα είμαστε στα νέα μας γραφεία, στο 169 Burwood Road, Hawthorn. Ο τηλεφωνικός μας αριθμός θα είναι ο ίδιος.
Ξεκινά μια νέα εποχή για το «Νέο Κόσμο». Αλλά πάντα με την ίδια συνταγή. Να αφουγκραζόμαστε με προσοχή την παροικία μας που εξελίσσεται και τις ανάγκες της που αλλάζουν. Και να συνεχίσουμε έντιμα και αντικειμενικά να είμαστε το εκφραστικό της όργανο.

Προσδοκούμε με αισιοδοξία και στη νέα μας εποχή. Στηριζόμενοι πάντοτε σε εσάς. Γιατί η δύναμη του «Νέου Κόσμου» ήταν και είναι οι αναγνώστες του. Δηλαδή εσείς. Και σας ευχαριστούμε…

ΠΗΓΗ:neoskosmos.com