Με αλλαγές και συναίνεση το Νομοσχέδιο για το ΣΑΕ- Το Φθινόπωρο στην Βουλή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ορισμένες αλλαγές -από προτάσεις και εισηγήσεις που είχαν υποβληθεί από ομογενειακούς φορείς- παρουσιάστηκε το Σχέδιο νόμου στην στην τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του νομοσχεδίου για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στην οποία συμμετείχε τιμητικά και το προεδρείο της ΠαΔΕΕ.

Οι βασικότερες αλλαγές, από το προηγούμενο Σχέδιο Νόμου,  που αποδέχθηκαν, αφορούν:

1. Στο Προεδρείο του Σ.Α.Ε. θα μετέχουν με δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι των Κυπρίων Αποδήμων, οι οποίοι θα υποδεικνύονται από την οργάνωση τους ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ.

2. Επανεφέρθη η Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποτελείται από 107 μέλη.

3. Επανήλθε ο διεδικητικός χαρακτήρας του ΣΑΕ.

4. Ενώ παραμένει ο αυτοχρηματοδοτούμενος χαρακτήρας του νέου ΣΑΕ, εντούτοις η Πολιτεία θα το στηρίξει οικονομικά για τη διενέργεια των εκλογών του και ό,τι άλλο χρειαστεί μέχρι να συσταθεί και να έχει πόρους.

Σε μεγα πρόβλημα, θα λέγαμε “αγκάθι” στην συναίνεση, αναδεικνύεται η συμμετοχή και φυσικών προσώπων. Όπως είπε ο ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκος Γεροντόπουλος, «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων. Αυτό ήταν και το βασικό πρόβλημα στη συνεννόηση με κάποια από τα κόμματα. Εμείς όμως θέλουμε να εκπροσωπούνται και να μετέχουν στη διαδικασία και οι απόδημοι που δεν είναι οργανωμένοι σε συλλόγους, σωματεία ή Ομοσπονδίες. Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και αρκετοί <νεομετανάστες> σε διάφορες χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι δεν είναι οργανωμένοι. Επιλέξαμε, λοιπόν, την αναλογία 4 εκπρόσωποι των οργανώσεων και 3 των φυσικών προσώπων στο Προεδρείο του νέου Σ.Α.Ε.»

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του κ. Σάββα Αναστασιάδη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, ο συντονιστής Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής Νικηφόρος Νικολαϊδης, αντιπρόσωποι των συντονιστών Αμερικής και Χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.κ. Θεόδωρος Λαλιώτης και Κυριάκος Ιορδανίδης,  και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), η οποία εκπροσωπεί τους ομογενείς βουλευτές, αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με επικεφαλή τον Γενικό Διευθυντή πρέσβη κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Γεροντόπουλος στην παρέμβαση του τόνισε: «Κάνουμε προσπάθεια να αναστήσουμε το Σ.Α.Ε. Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής το φθινόπωρο για συζήτηση και ψήφιση. Δεν το φέρνουμε σε κάποιο θερινό τμήμα, γιατί ο Απόδημος Ελληνισμός είναι πάνω από κόμματα, κυβερνητικές πλειοψηφίες και οτιδήποτε άλλο. Θέλουμε, λοιπόν, να εγκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και όχι μόνο με τις ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Γι’ αυτό και έκανα εξαντλητικό διάλογο με όλα τα κόμματα. Άκουσα τις απόψεις τους, δέχθηκα κάποιες από τις προτάσεις τους και μέχρι να κατατεθεί συνεχίζουμε να συζητάμε και να είμαστε ανοιχτοί σε άλλες προτάσεις».

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής το Νοέμβριο ώστε να ψηφισθεί με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Στο μεταξύ θα συνεχισθούν οι επαφές του ΥΦΥΠΕΞ με τα κόμματα ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να ξεπεραστούν οι επι μέρους διαφωνίες.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της απουσίας του συνόλου, σχεδόν, των μελών του πρώην προεδρείου ΣΑΕ, με την εξαίρεση του συντονιστή Κεντρικής και Νότιας Αμερικής Νικηφόρου Νικολαϊδη, και του Θεόδωρου Λαλιώτη ο οποίος αντιπροσώπευσε το Συντονιστή Αμερικής Θόδωρο Σπυρόπουλο.  Τον συντονιστή χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Σαβίδη εκπροσώπσε ο κ. Κυριάκος Ιορδανίδης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης, επιστολή με παρατηρήσεις για το νέο Νομοσχέδιο απέστειλε στην Επιτροπή η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Θα ακολουθήσει λεπτομερές ρεπορταζ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.