Με τη στήριξη Μπάιντεν οι 540 ελληνικές ορθόδοξες ενορίες των ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο της 42ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την ερχόμενη Τετάρτη. Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο οποίος θα προεδρεύσει της Κληρικολαϊκής, δήλωσε ότι “η ιστορική αυτή Συνέλευση είναι ένας θεσμός ο οποίος άρχισε το 1922 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ανά διετία, με κάποιες διακοπές στην εποχή του πολέμου. Στη φετινή Συνέλευση”, όπως επεσήμανε, “θα μετέχουν αντιπρόσωποι απ’ όλες τις ενορίες μας. Έχουμε 540 ενορίες στην Αμερική και θα λάβουν μέρος οι ιερείς, οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων των ενοριών και οι κυρίες των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων των ενοριών”.

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι “η Κληρικολαϊκή Συνέλευση είναι το νομοθετικό όργανο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αλλά ταυτοχρόνως είναι ένας θεσμός που δίνει την ευκαιρία στα αντιπροσωπευτικά μέλη της Εκκλησίας μας απ’ όλη την Αμερική να βρεθούν μαζί, να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν βασικά θέματα της Εκκλησίας και να εμπλουτίσουν τη ζωή των ενοριών τους. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση έχει πάντοτε ένα κεντρικό θέμα. Το θέμα της φετινής Συνέλευσης είναι ζωτικό όχι μόνο για την Εκκλησία, αλλά και για την κοινωνία στην οποία ζούμε και διατυπώνεται στην φράση: “Η Ορθόδοξη Χριστιανική Οικογένεια: Κατοικητήριον του Χριστού και Μαρτυρία του Ευαγγελίου Του”.

Η οικογένεια είναι ένας μικρόκοσμος της Εκκλησίας και συμπληρώνει με το δικό της τρόπο αυτό που επιτελεί η Εκκλησία”.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, “η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τη ζωή, την ανάπτυξη και ενότητα της Εκκλησίας, εκτός θεμάτων δογματικής και κανονικής φύσεως. Φροντίζει για ό,τι αφορά τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής, για οικονομικά και διοικητικά θέματα, για τις διακονίες της φιλανθρωπίας και της εκπαιδεύσεως και γενικά τον αυξανόμενο ρόλο και επιρροή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη ζωή της Αμερικής”.

Την ευθύνη πραγματοποίησης της 42ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ανέλαβε η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης, της οποίας ηγείται ο μητροπολίτης Ευάγγελος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Βελγίου Αθηναγόρας.