Πρόβλημα για την Κυβέρνηση τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

– Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό
– Του ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τη Νεα Δημοκρατία
– Διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο
– Με την θέση Κορκίδη συντάσσονται οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης
– Ο Βασίλης Κορκίδης ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Σαν βόμβα έσκασε η απόφαση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, να αποχωρήσει από τη Νεα Δημοκρατία.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος με επιστολή που έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά σήμερα το πρωί ο κ. Κορκίδης του γνωστοποιεί ότι αποχωρεί από τα όργανα του Τομέα Εμπορίου της ΝΔ εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «το κάνω με πικρία. Παραμένω ψηφοφόρος της Ν.Δ.».

Πρόσθεσε επίσης, πως με τη δική του θέση για τη λειτουργία των καταστημάτων, συντάσσονται οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και των υπόλοιπων εμπορικών συλλόγων που περιλαμβάνονται στην επικείμενη υπουργική απόφαση.

Ο κ. Κορκίδης ανέβασε και κείμενο στο facebook με τίτλο:

«ΟΙ 2 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ»

Προς μεγάλη μου απογοήτευση, το τελευταίο επεισόδιο του Κυριακάτικου σήριαλ μας επιφυλάσσει ένα δυσάρεστο τέλος και μάλιστα με δύο επιλογές, η μία χειρότερη από την άλλη. Τα επόμενα βήματα (next steps) σύμφωνα με την εφαρμογή των Συστάσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ και τις Συμφωνημένες Μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ από τις 14 Μαΐου 2014, που κοινοποιήθηκαν στο site του IMF στις 30 Μαίου, σε ακριβή μετάφραση από το αγγλικό κείμενο, είναι τα εξής:

«Λάβετε υπόψη δύο επιλογές: α) Επιτρέψατε ωράριο Λειτουργίας τις Κυριακές 11π.μ.-8 μ.μ. χωρίς περιορισμούς στο μέγεθος των καταστημάτων ή β) Εφαρμόστε πειραματικά χαλάρωση του περιορισμών του εμπορίου τις Κυριακές σε επιλεγμένο αριθμό τουριστικών περιοχών (ή πόλεων) σε όλη την Ελλάδα. Επιτρέψτε τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 νέες τουριστικές περιοχές.

Κυρίαρχη δράση:

Διευκρινίστε μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2014 ότι οι 3 νέες τουριστικές περιοχές περιλαμβάνουν: α) Στο νότιο Αιγαίο ολόκληρο τη νήσο της Ρόδου και της Κω, αλλά και την Ερμούπολη (πρωτεύουσα της Σύρου), β) στην Κεντρική Μακεδονία το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένης της Τσιμισκή, καθώς και τη Χαλκιδική και γ) στην Αττική, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ερμού και της Ομόνοιας, καθώς και τη Ραφήνα (το δεύτερο λιμάνι των Αθηνών).
Αξιολογείστε την εμπειρία αυτών των μεταρρυθμίσεων και σε αυτή τη βάση αποφασίστε μέχρι το τέλος Μαρτίου 2015 να επεκτείνετε άμεσα τις πρόσφατες αυτές αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα.»

Οι παραπάνω εντολές του ΔΝΤ, επιβάλλουν οι 3 τουριστικές περιοχές να γίνουν το Ιούλιο του 2014 με γρήγορα βήματα 13 περιοχές και πόλεις συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και Θεσαλλονίκης, ώστε τον Μάρτιο του 2015 να επεκταθεί το άνοιγμα χωρίς περιορισμούς μεγέθους σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, όλες τις Κυριακές, σε όλη τη χώρα.
Η απάντηση μου στην υπογραφή μιας Υπουργικής απόφασης του νέου Υφυπουργού Ανάπτυξης, με το παραπάνω περιεχόμενο, θα είναι όπως ήδη έχω ενημερώσει το Μαξίμου, η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ μου από τη Πολιτική Επιτροπή, τον Τομέα Παραγωγικών Τάξεων και όλα τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας.

Καλή εβδομάδα,
Βασίλης Κορκίδης
7/7/14″