Αντίο φίλε Νικήτα…

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Ο Νικήτας Γαβαλάς δεν ήταν απλά ένας συνάδελφος. Ήταν ένας φίλος. Ένας φίλος που βρίσκονταν πάντα εκεί, σε κάθε δύσκολη στιγμή, να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει, να ενισχύσει ηθικά.

Με τον Νικήτα βρεθήκαμε για πολλά χρόνια στις ίδιες εφημερίδες της ομογένειας. Την “Πρωϊνή” της Νέας Υόρκης, αρχικά. Στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, έπειτα. Συνολικά πάνω από 20 χρόνια…

Συνεπής στη δουλειά του, αντικειμενικός στην κρίση του και φίλος στα αισθήματά του.nikhtas Είχε ήθος και αξιοπρέπεια.

Ήταν φτιαγμένος από τη στόφα των μεγάλων χωρίς ποτέ να το δείχνει στους τρόπους του. Δάσκαλος και μαθητής συγχρόνως, πάνω απ΄όλα, όμως, καλός ακροατής.

Ακριβοδίκαιος, δεν υπέθαλπτε την αδικία ακόμα και όταν εξετίθετο προκειμένου να υπερασπισθεί το σωστό, το δίκαιο.

Έγινε ο αγαπημένος αθλητικός συντάκτης της Ομογένειας στην Αμερική. Τα γραπτά του είχαν μία αμεσότητα, ήταν ενημερωτικά, ευανάγνωστα και καθήλωναν τους αναγνώστες. Η φράση:  Το ‘γραψε ο Νικήτας ήταν συνώνυμη της εγκυρότητας.

Δυστυχώς, ο ίδιος βιώσε την αδικία στα επαγγελματικά του όχι μία άλλα δυό και τρεις φορές και υπερατλαντικά. Δεν τον άλλαξε αυτό. Τον λύπησε, τον αποκαρδίωσε, αλλά λέξη πικρή από το στόμα του δεν βγήκε.

Προστάτεψε σε κάθε περίσταση και περίπτωση τους στενούς του συνεργάτες, τα «παιδιά» του, όπως τα αποκαλούσε. Με ανυπόκριτη χαρά όταν κατάφερνε να τους εξασφαλίσει μια δεύτερη δουλειά, με ενδιαφέρον για την εξέλιξή τους.

Νικήτα,

Από παλιά, αλλά και πρόσφατα, ακόμη και όταν επρόκειτο να εκδώσω την Panhellenic Post,  εσύ προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να βοηθήσεις. Τι κι αν είχαν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια από την τελευταία συνεργασία μας, εσύ, μόλις άκουσες για το εγχείρημα ήσουν από τους λίγους πρώτους που έστερξαν να το στηρίξουν, να το ενισχύσουν, να το περιβάλλουν με την εγκυρότητά τους.

Είμαι τυχερός που σε γνώρισα. Είμαι ευτυχής για την ζεστή πάντα άδολη συνεργασία μας. Είμαι περήφανος που φιλοξένησα εδώ, στην Panhellenic Post κείμενά σου… Την αγαπημένη σου στήλη,

ΕΔΩ ΑΘΗΝΑ-Με τα μάτια του Νικήτα Γαβαλά

Εδώ θα μείνεις Νικήτα! Στην καρδιά μας! Για πάντα!

Σ΄ευχαριστώ για όλα!

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Η ΡΗΡ συλλυπείται βαθύτατα όλους τούς αγαπημένους του, που αφήνει πίσω του…