Φρενάρει η τρόϊκα τις φοροελαφρύνσεις

Ψυχρολουσία για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και την κυβέρνηση επιφύλασσε η τρόικα, καθώς έβαλε φρένο στις υποσχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί φοροελαφρύνσεων. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον και για το 2015, αλλά και ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας λόγω ειδικών μισθολογίων.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο οικονομικών έχουν να διαχειριστούν την αντίδραση των αγορών στην έκδοση του τριετούς ομολόγου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια των 3 δισ. ευρώ στα οποία στόχευε, αλλά πήρε 1,5 δισ. Ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Μάλιστα πληροφορίες λένε πως τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έδειξαν ενδιαφέρον και για την έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου.

Μάλιστα Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά των νέων απαιτήσεων της τρόικας.

Τρεις υπουργοί στο μπλοκάκι της τρόικας

Επισκόπηση της προόδου εφαρμογής του Μνημονίου θα κάνουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και  Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) στις συναντήσεις που θα έχουν με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση (10 το πρωί) τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη (στις 2 το μεσημέρι) και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια  (στις 4.30 το απόγευμα).

Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναμένεται να ασχοληθούν με τα προαπαιτούμενα του υπουργείου Εργασίας που σχετίζονται με την κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων  που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, αλλά και τη θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Βρούτση θα βρεθούν και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το συνδικαλισμό και τις απεργίες, η ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, αλλά και η υιοθέτηση του πακέτου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνει στα τέλη του φθινοπώρου.

Τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας αναμένεται να απασχολήσουν οι αλλαγές στα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας και τις οροφές δαπανών.

Τέλος, στην συνάντηση με τον κ. Δένδια αναμένεται να τεθούν προς εξέταση οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο για την ενίσχυση του ιδιωτικού και εταιρικού πλαισίου αφερεγγυότητας και τα «κόκκινα» δάνεια , οι ρυθμίσεις σχετικά με τη νομοθεσία αδειοδότησης των επενδύσεων, αλλά και ζητήματα σχετικά με το ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας.