Εντοπίστηκαν μυστηριώδεις ήχοι από το βαθύ διάστημα

Το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πόρτο Ρίκο έλαβε μια σειρά από σήματα που επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζουν εδώ και κάμποσο καιρό αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο: στον πλανήτη μας φθάνουν μυστηριώδεις ήχοι από το βαθύ διάστημα.

Το Ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, ένα μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο εγκατεστημένο κοντά στην ομώνυμη πόλη του Πουέρτο Ρίκο, εντόπισε διακεκομμένες εκρήξεις ραδιοκυμάτων προερχόμενων πέρα από τον γαλαξία μας, τον Milky Way.

Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο που ανακάλυψε αυτούς τους περίεργους παλμούς ήταν το Parkes στην κεντρική Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Τότε οι αστρονόμοι αγνόησαν τα διαστημικά “μηνύματα” καθώς ήταν η μόνη μονάδα που είχε κάνει σχετική αναφορά.

Τώρα όμως η διεθνής ομάδα των αστρονόμων που παρακολουθεί το διάσημο τηλεσκόπιο στο Πόρτο Ρίκο εντόπισε παρόμοιες διαγαλαξιακές εκρήξεις ραδιοκυμάτων.

«Το αποτέλεσμα της έρευνάς μας είναι σημαντικό διότι εξαλείφει κάθε αμφιβολία σχετικά με την κοσμική προέλευση των ραδιοκυμάτων» αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας των αστρονόμων, Βικτόρια Κάσπι.

«Τα ραδιοκύματα φαίνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ότι προέρχονται έξω από το γαλαξία μας, μια προοπτική οπωσδήποτε συναρπαστική» πρόσθεσε.

Από πού προέρχονται οι ήχοι;

Οι αστρονόμοι μπορεί να συμφώνησαν σχετικά με την ύπαρξη των ήχων ωστόσο διαφωνούν ως προς την προέλευσή τους.

Οι πιθανές απαντήσεις περιλαμβάνουν την εξάτμιση μαύρων τρυπών, τη συγχώνευση άστρων νετρονίων ή τις εκρήξεις που προκαλούνται στα μάγναστρα, τα οποία είναι άστρα νετρονίων με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Σημειώνεται ότι  στην περίπτωση των μαύρων τρυπών που προέρχονται από την κατάρρευση γιγάντιων άστρων η διαδικασία της «εξάτμισης» είναι μια πάρα πολύ αργή διαδικασία η οποία απαιτεί τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων χρόνια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κοσμικές εκρήξεις διάρκειας λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περίπου 10.000 φορές κάθε μέρα.

«Η φωτεινότητα και η διάρκεια του γεγονότος, καθώς και ο ρυθμός των εκρήξεων συμφωνούν με τα χαρακτηριστικά των εκρήξεων που είχε καταγράψει το τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία» αναφέρει η Λώρα Σπίτλερ, πρώτη συγγραφέας της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal.

 

Πηγή: econews.gr