Νίκησε η λογική και το συμφέρον του Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μπράβο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μπράβο στον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Μπράβο στον Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο. Μπράβο και στην Γενική Γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Μπράβο γιατί, επιτέλους, αντελήφθησαν το πρόβλημα που ταλάνιζε την ομογένεια, με τις ήξεις αφίξεις διατάξεις της ΠΟΛ 1136/10.6.2013.

Για να είμαστε δίκαιοι, περισσότερο πρόβλημα δημιουργούσαν οι έφοροι με τις διαφορετικές ερμηνείες και τις –κάποτε- έως και παράλογες απαιτήσεις τους παρά καθαυτή η  υπουργική απόφαση. Η δική της ευθύνη ήταν πως άφηνε περιθώρια “ερμηνειών” στους εφοριακούς.

Η Panhellenic Post νιώθει δικαιωμένη για τον δημοσιογραφικό αγώνα που έκανε. Έδωσε τη μάχη, όχι για να γλυτώσουν οι ομογενείς χρήματα, αλλά για να προστατευθούν οι σχέσεις τους με τη γενέτειρα. Που δηλητηριάζονταν στα γκισέ των εφοριών ωσάν να έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διασπασμένοι, εχθρικοί και “απέναντι” με το έτερο αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού!

Μας ενώνουν ακατάλυτοι δεσμοί για να αφήσουμε να μας χωρίσουν “αποδείξεις και ονόματα”!

Νίκησε η κοινή λογική και το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Ελληνισμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, με την νέα Εγκύκλιο «εισάγονται απλές και ξεκάθαρες διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απόδειξη της φορολογικής κατοικίας των ομογενών κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο, που δεν το λέει η ολιγόλεξη ανακοίνωση, αλλά ελπίζουμε να το αντιμετωπίζει σωστά η Εγκύκλιος, αφορά  εκείνους τους ομογενείς που θα δηλώσουν εφεξής αλλαγή φορολογικής κατοικίας.

Ελπίζουμε και στις δύο περιπτώσεις τα μέτρα και τα σταθμά να είναι ίδια. Και δίκαια.

Αναμένουμε να δούμε τη νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Στο μεταξύ, μια και φτάσαμε στην τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για να ζήσουμε την ευτυχία της νέας Εγκυκλίου, μήπως κύριε Μαυραγάνη θα έπρεπε να ρυθμίσετε και το θέμα της εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των ομογενών που δεν έχουν επιτύχει να συλλέξουν όλα όσα “πιστοποιητικά” οι Έφοροι τους ζήτησαν;