Μηνυτήρια Αναφορά Κυπρίων στην Χάγη κατά αξιωματούχων της Τουρκίας

Χάγη: Ένας συνασπισμός Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ευρωβουλευτή, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά κατά αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο («ICC») στη Χάγη σήμερα.

Οι αναφέροντες καλούν την εισαγγελική αρχή του ICC να κινήσει έρευνα όσον αφορά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των Τούρκων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ειδικότερα, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των τουρκικών οικισμών στα κατεχόμενα.

Η κοινοποίηση κατατέθηκε από τον Κώστα Μαυρίδη, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από την Κύπρο και τηνCypriots Against Turkish War Crimes (CATWR), μια ένωση κυρίως Κυπρίων και προσφύγων από την τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Νομικό Κέντρο Shurat HaDin συνέβαλε στην έρευνα και τη σύνταξη της καταγγελίας.

Τι λέει το ανακοινωθέν της οργάνωσης

Αυτή η χωρίς προηγούμενο απαίτηση για διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου επιδιώκει να θέσει τέλος στην ατιμωρησία την οποία απολαμβάνει η Τουρκία για την εγκληματική της συμπεριφορά από όταν εισέβαλε στη νησιωτική δημοκρατία στις 20 Ιουλίου 1974.

Η εποικιστική δραστηριότητα της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο είναι καλά τεκμηριωμένη, έχοντας αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και παρά το ότι πρόκειται για κατοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε., η Τουρκία και οι ηγέτες της έχουν αποφύγει κάθε νομική συνέπεια για τα εγκλήματά τους.

Μια έρευνα από την εισαγγελία του Δικαστηρίου θα αποτελούσε μια πρώτη απόπειρα να χυθεί το άπλετο φως της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης στην τουρκική κατοχή. Η καταγγελία καταδεικνύει ότι η Τουρκία ασκεί κατάφωρη και συστηματική παραβίαση του Άρθρου 8(2)(b)(viii) του Καταστατικού του Δικαστηρίου, το οποίο απαγορεύει σε μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει άμεσα ή έμμεσα πολίτες της σε κατεχόμενα εδάφη.

Η Τουρκία στρατολογεί, ενθαρρύνει και μεταφέρει, συνεχώς μετά την εισβολή, Τούρκους από αγροτικές περιοχές της ενδοχώρας προκειμένου να εγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Το δημογραφικό μέγεθος της εγκατάστασης των εποίκων απειλεί τη σκοπιμότητα ενός αμοιβαία αποδεκτού τέλους στη διένεξη.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη: «Ο εποικισμός και άλλα εγκλήματα που διαπράττονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από Τούρκους αξιωματούχους δεν αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Αποτελεί ζήτημα του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης. Σήμερα, εναπόκειται στο ICC να διερευνήσει τα γεγονότα και να αποφασίσει υπέρ του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Κύπρος είναι μέλος του Δικαστηρίου από την ίδρυσή του το 2002. Κανένα έθνος δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της κυριαρχίας του τουρκικού καθεστώτος κατοχής στη βόρεια Κύπρο. Ως εκ τούτου, το ICC έχει σαφώς δικαιοδοσία επί των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από την τουρκική κυβέρνηση στα κατεχόμενα εδάφη.

Η CATWR αντιπροσωπεύεται από τον κο. Άθαν Τσιμπίδη, με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει κινήσει αγωγή εναντίον της παράνομης κατοχής στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Πηγή: philenews.com