Μπάιντεν – Σαμαράς για τους “ισχυρούς δεσμούς” Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι “ισχυροί δεσμοί” Ελλάδας – ΗΠΑ, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την Κύπρο συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Το… τηλεφώνημα των δυο ανδρών ανακοινώθηκε και από τον Λευκό Οίκο. «Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα (χθες) με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την Κύπρο. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς και τη συμμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Όσον αφορά στην Κύπρο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στο νησί, τον Μάιο, και «συζήτησαν την σθεναρή υποστήριξή τους για μια συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης που θα επανενωνεί την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Για την Ουκρανία, οι Σαμαράς – Μπάιντεν συμφώνησαν πως η συνέχιση της ρωσικής παροχής βαρέων όπλων και εξοπλισμού στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, απαιτεί μια σταθερή και ενιαία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.