Διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ηνωμένα Έθνη
Στη διεξαγωγή ενδελεχούς ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την κατάρριψη της πτήσης MH70 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας από όλες τις πλευρές να εγγυηθούν την πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο της συντριβής.

Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο αναμένονται στη ζώνη της συντριβής εν μέσω αλληλοκατηγοριών φιλορώσων-ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που κόστισε 298 ζωές οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντοντέσκ δήλωσαν ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν φθάσει ήδη στην επαρχία και επίκειται η άφιξή τους στη ζώνη όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Boeing 777-200ΕR, το οποίο εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (189), 29 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 181 σοροί από το σημείο της συντριβής και πιθανότατα θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Στο διπλωματικό πεδίο, εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «απαιτούμενης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Newsroom ΔΟΛ