Οι Τούρκοι θέλουν λύση του Κυπριακού, αλλά στα μέτρα της Τουρκίας!

Οδύρονται Γκιούλ και Έρντογάν ότι δήθεν θέλουν “λύση του Κυπριακού” την ώρα που η συστηματική περιφρόνηση σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η αδιαλλαξία τους και η πέρα πάσης λογικής αξίωση να θεωρούν τα κατεχόμενα ως “κράτος”, έχουν οδηγήσει τα τελευταία 50 χρόνια σε ματαίωση κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Τελευταία απόδειξη της τουρκικής προκλητικότητας η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι το ψευδοκράτος έχει όσα θα έπρεπε να έχει ένα κράτος, εντούτοις δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας ότι “τα Ηνωμένα Έθνη, εκτός από το να μπλοκάρουν την αναγνώρισή μας, μας βάζουν και εμπάργκο”!

Κατ’ τα λοιπά, ως μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιουλ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Γκιουλ είπε πως υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου, με επιτυχία. Τόνισε ότι επιθυμούν τον σχηματισμό ενός νέου συνεταιρικού κράτους μετά από ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, το συντομότερο δυνατό.
Ανέφερε ότι με τον κ. Ερογλου συζήτησαν για τις συνομιλίες και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά για την συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι η τουρκική πλευρά κάνει ό,τι δυνατόν για την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής λύσης στην Κύπρο.
Σημείωσε πως το Κυπριακό συζητείται εδώ και 50 χρόνια με τα Ηνωμένα Εθνη να βρίσκονται στο νησί αυτήν όλη την χρονική περίοδο. Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να δίνει την υποστήριξη της στην τουρκοκυπριακή πλευρά μέχρι την επίτευξη λύσης.
Λέγοντας ότι ορισμένες ευκαιρίες έχουν χαθεί στο παρελθόν, ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι ανοικτού τύπου διαδικασίες διαπραγματεύσεων προκαλούν να χαθούν ευκαιρίες σημειώνοντας ότι επιθυμούν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με ένα αποφασιστικό χρονοδιάγραμμα.
Επεσήμανε ότι μια συνολική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις και συμφιλίωση θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών και της περιοχής.
Σημείωσε ότι οι τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υποχρεώνουν ώστε το κυπριακό να επιλυθεί, ώστε η λύση να δώσει την ευκαιρία για ειρήνη, σταθερότητα στο νησί αλλά και στην περιοχή.
Διαβεβαίωσε ότι η στήριξη τους σε “μια κοινή εθνική υπόθεση” θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Υπέδειξε ότι η ειλικρίνεια της τουρκοκυπριακής πλευράς επιδείχθηκε το 2004 με το δημοψήφισμα.

ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

Η λύση του Κυπριακού είναι το πρώτο θέμα που έρχεται στο μυαλό, ώστε να τεθεί τέρμα στα εμπόδια της Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας χθες βράδυ σε δείπνο προς τους Πρέσβεις της ΕΕ που παρέθεσε το κόμμα του.
“Ως Τουρκία επιθυμούμε μια αμοιβαία λύση στην Κύπρο βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο λαών. Διατηρούμε τη θέση να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά. Αυτό που χρειάζεται στην Κύπρο είναι η πολιτική βούληση που θα επιδείξει η ε/κ πλευρά. Η προσδοκία μας από τη διεθνή κοινότητα είναι να δώσουν αυτά τα μηνύματα με ισχυρό και αποφασιστικό τρόπο”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι “από την Ιταλία, η οποία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ αυτό τον μήνα αναμένουμε να υπάρξει ώθηση στην διαδικασία της ενταξιακής μας πορείας με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Πρέπει να δοθεί τέρμα στα εμπόδια που τίθενται απέναντι μας στην ενταξιακή μας πορεία και το πρώτο θέμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το Κυπριακό”.