Στην Ολλανδία μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων της πτήσης MH17

Χάρκοβο, Ουκρανία

Πέντε ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών και εν μέσω της ανταλλαγής ευθυνών για την κατάρριψη, εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών των επιβαινόντων της πτήσης MH17 πριν τη μεταφορά τους στην Ολλανδία. Ωστόσο, προκύπτει ότι στο Χάρκοβο μεταφέρθηκαν από τον τόπο της συντριβής μόνο 200 σοροί και όχι 282 όπως ισχυρίζονταν οι αυτονομιστές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προαναγγέλλει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να παρουσιάσουν στοιχεία που συνηγορούν ότι το μαλαισιανό Boeing καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρους, ο οποίος εκτοξεύτηκε από εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την Πέμπτη για ένα νέο κατάλογο προσώπων και φορέων από τη Ρωσία σε βάρος των οποίων θα επιβάλλει στοχευμένες κυρώσεις -ωστόσο το Παρίσι δεν υπαναχωρεί από την πώληση των γαλλικών Mistral στο Κρεμλίνο παρά τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ από πλευράς τους επαναλαμβάνουν ότι εξετάζεται η επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Στο Χάρκοβο, εμπειρογνώμονες της Interpol ξεκίνησαν την Τρίτη τη διαδικασία ταυτοποίησης των σορών που μεταφέρθηκαν τελικά με τρένο-ψυγείο στην πόλη, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τη μεταχείριση των νεκρών στο σημείο της αεροπορικής τραγωδίας.

Σε ανακοίνωσή της η Interpol αναφέρει ότι οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε προκαταρκτικούς ελέγχους στις σορούς πριν τη μεταφορά τους στην Ολλανδία. Οι πρώτες πτήσεις αναμένονται την Τετάρτη με προορισμό την πόλη Αϊντχόφεν.

Η πλειονότητα των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17 είναι Ολλανδοί και η κυβέρνηση στη Χάγη κήρυξε για την Τετάρτη εθνικό πένθος, καθώς περίπου στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η άφιξη δύο στρατιωτικών αεροσκαφών με τις σορούς θυμάτων.

Οι καμπάνες στις εκκλησίες θα ηχούν καθ’ όλη την ημέρα και επί πέντε λεπτά πριν την προσγείωση των αεροσκαφών. Στην αεροπορική βάση θα είναι παρούσα και η βασιλική οικογένεια.

Ολλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ωστόσο, πως προκύπτει ότι μόνο 200 σοροί έφτασαν στο ελεγχόμενο από την κεντρική κυβέρνηση Χάρκοβο και όχι 282, όπως είχαν δηλώσει οι αυτονομιστές. Οι επιβαίνοντες της μαλαισιανής πτήσης ήταν συνολικά 298.

Παράλληλα, στο σημείο της συντριβής παραμένουν «μικρότερα ανθρώπινα υπολείμματα», όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έπειτα από επιθεώρηση της ομάδας του στην περιοχή νωρίτερα εντός της ημέρας.

Newsroom ΔΟΛ