Νόμιμες οι εργασίες στη βίλα του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στο Κρανίδι

Το θέμα της ιδιωτικής βίλας του Ολλανδού Βασιλιά στην περιοχή Δορούφι στο Κρανίδι Αργολίδας έφτασε  στη Βουλή, μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πως γίνονται διάφορες εργασίες όχι νόμιμες και για την προβλήτα που δημιουργείται στο σημείο και για την οποία υπάρχουν δημοσιεύματα και καταγγελίες για εκχώρηση δημόσιας παραλίας. 

Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στον Βίλεμ Αλεξάντερ Κλάους, πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Ολλανδίας και νυν βασιλιά της χώρας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα από τρία σπίτια συνολικού εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων .

Το βασιλικό ζευγάρι είχε βρεθεί για πρώτη φορά στην περιοχή το 2010 στον γάμο του Νικόλαου και της Τατιάνας στις Σπέτσες και ενθουσιάστηκαν με το μαγικό τοπίο. Αποφάσισαν λοιπόν να αποκτήσουν ένα εξοχικό στην περιοχή και μετά από έρευνα αγόρασαν τη βίλα στο Δορούφι που ανήκε στον πασίγνωστο γερμανό φωτογράφο, Μάνφρεντ Ρίκερ. Η τιμή σύμφωνα με πληροφορίες ήταν στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η αγοραπωλησία έγινε υπό άκρα μυστικότητα και χωρίς παζάρια.

Λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας ασφαλείας επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την προβλήτα που κατασκευάστηκε έξω από τη βίλα του Ολλανδού βασιλιά στο Κρανίδι, όπως και τα συστήματα ασφαλείας που εγκαταστάθηκαν πέριξ του βασιλικού ακινήτου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε χαρακτηριστικά: «δόθηκε η έγκριση εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας στο εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή «Δορούφι» στο Κρανίδι και σε τμήμα όμορου ακινήτου αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης σε αυτά, δόθηκαν λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις δε του ΣΥΡΙΖΑ περί παράνομων κατασκευών στον αιγιαλό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημειώνει πως στην ΚΥΑ που συνυπογράφεται και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ορίζεται ρητά ότι αυτή επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή περίφραξης και συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα.

«Ο νόμος επιτρέπει την έκδοση ΚΥΑ για την υλοποίηση έργων προστασίας από θαλάσσια πρόσβαση, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή άλλης ειδικής διάταξης» επισημαίνει από την πλευρά του και υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.