Η Μεταπολίτευση μέσα από τα μάτια του ομογενή Εκδότη Μπάμπη Μαρκέτου

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ημέρα της αυτοκατάρρευσης του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου, βρήκε τον Μπάμπη Μαρκέτο, εκδότη-διευθυντή (τότε) του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, στο Λονδίνο.

Από εκεί είχε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Κων. Καραμανλή στο Παρίσι, ενώ παράλληλα επισκέπτονταν τον Βασιλιά Κωνσταντίνο στο ξενοδοχείο Κλάριτζες όπου διατηρούσε τότε το γραφείο του.

Ο Μπάμπης Μαρκέτος
Ο Μπάμπης Μαρκέτος

Ηταν οι μεταμεσημβρινές ώρες της 23ης Ιουλίου 1974, ημέρα Τρίτη. Μία μέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί παρατεταμένη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο. Ούτε εκείνος, ούτε ο Καραμανλής ή κανείς άλλος από τους παράγοντες προέβλεπαν τις ραγδαίες εξελίξεις.karamanlis1974_489_355

Και στους δύο ο Κεφαλήν εκδότης, μπροστά στην καταστροφή που είχε επιφέρει στην Κύπρο ο Αττίλας, ανέπτυξε επιχειρηματολογία ότι έπρεπε να κάμουν κάτι, ταξιδεύοντας με το ένα ή το άλλο πρόσχημα στην Αμερική, που περίπου απαθής παρακολουθούσε τα δρώμενα.

Υποστήριζε ότι ο καθένας χωριστά όφειλαν να βρεθούν στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ουάσιγκτον, στο φιλελληνικό περιβάλλον του Κογκρέσου ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους, για την κατά το δυνατόν ευνοϊκή υπέρ της Ελλάδος δραστηριοποίηση του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κωνσταντίνος υιοθέτησε την ιδέα με την προϋπόθεση ότι θα την υπεστήριζε και ο στρατηγός Βιδάλης. Που ζούσε αυτοεξόριστος στην Αμερική.

Ο πρόεδρος Καραμανλής προβληματίστηκε σοβαρά και ζήτησε δύο μέρες καιρό για να απαντήσει. Στο μεταξύ είχε κανονισθεί νέο τηλεφωνικό ραντεβού του Μαρκέτου μαζί του για το βράδυ της ίδιας μέρας. Αυτό το τηλεφώνημα, όμως, δεν έγινε ποτέ. Δύο, μόλις, ώρες από εκείνη τη στιγμή, ο Καραμανλής έπαιρνε στο Παρίσι το μήνυμα του Αβέρωφ και ετοίμαζε τις βαλίτσες του για την Αθήνα…

Ας δούμε, όμως, πως ακριβώς περιγράφει τα δραματικά εκείνα 24ωρα και τις επαφές που είχε με τον Κων. Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο, ο ίδιος ο Μπάμπης Μαρκέτος, σε ανέκδοτη εργασία του που κατέλειπε, γύρω από το Πολιτικό Πρόβλημα της Ελλάδας, τα χρόνια εκείνα:

(ΣΗΜ ΡΗΡ: Η εργασία αυτή του Μπ. Μαρκέτου ίσως δημοσιευθεί εν καιρώ).

Φωτογραφία πρώτης σελίδας,  ο Μπ. Μαρκέτος παραλαμβάνει το τιμόνι του ΕΚ, 15 Μαρτίου 1947.

malaspinas malaspinas2malaspinas3malaspinas4 malaspinas5