Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πρότασης επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι η κυβέρνηση προτείνει για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν τον υπουργό Άμυνας.

“Σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όλα ξεκίνησαν από το Σάββατο, όταν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τηλεφώνησε στην Ντόρα Μπακογιάννη και της εξήγησε τους λόγους που δεν θα ήταν εκείνη, όπως η ίδια επιθυμούσε, η νέα Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Η προτίμηση στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου είχε φανεί και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην τελευταία επαφή που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής, “έπεσε” στο τραπέζι, μαζί με άλλα, το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και ο Γιούνκερ έδειξε την προτίμησή του στον Έλληνα ΥΕΘΑ.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα, εκτός από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα ανατεθεί στον Έλληνα Επίτροπο, είναι το ποιος θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Άμυνας. Ήδη έχουν ακουστεί τρία ονόματα: της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γεννηματά, του στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Αλλά η μάχη της διαδοχής, μόλις άρχισε…

Τη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή θα πάρει ο Θανάσης Πλεύρης.