Στη Σούδα η βάση των Αμερικανικών μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Εδώ και καιρό οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την πρόθεση τους προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνική αεροπορική βάση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του newpost οι σχετικές συνομιλίες έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά στην Ουάσινγκτον.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στο Καστέλι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει «κλείσει» και θα χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας.

Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα σύμφωνα με ανώτατους στρατιωτικούς και διπλωματικούς παράγοντες καθώς υποστηρίζουν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα περιπολούν και στα όρια του Αιγαίου. Και αυτό θα έχει δυο πολύ θετικά για την ασφάλεια των συνόρων, από τη μία σχετικά με τη ροή των μεταναστών από τους παράνομους διακινητές και από την άλλη θα έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας. Κάτι που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό σε σχέση με τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Μάλιστα στη συμφωνία θα υπάρχει πρόνοια ώστε να αποκτηθεί τεχνογνωσία στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ελλάδα αλλά και ότι θα μπορούσε να κρατήσει κάποια από αυτά όταν λήξει η διάρκεια της συμφωνίας που δεν θα είναι πάνω από ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ δείχνουν με αυτήν την κίνηση αλλά και την πίεση που ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση ότι ανησυχούν από τη γενικευμένη αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις παράπλευρες επιπτώσεις που προκαλεί αυτή σε σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία.

Τα θέματα των αποστολών αλλά και για τα αν θα είναι οπλισμένα είναι από τα αγκάθια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Σούδα είναι η καλύτερη περίπτωση καθώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί η έγκριση της Βουλής με επέκταση της υφιστάμενης ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αλλά και μετά τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα θα μπορούσε να προωθηθεί γρηγορότερα.

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας είναι αναβαθμισμένη και αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Αμερική και το Ισραήλ μετά τη ψύχρανση των σχέσεων με την Τουρκία.

Παράλληλα η Ουάσιγκτον προχωρά στο νέο αμυντικό δόγμα που δεν θα έχει καθόλου χερσαίες εμπλοκές και ουσιαστικά οι επεμβάσεις θα γίνονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πολλά θα ακουστούν για ενδεχόμενη στοχοποίηση της χώρας αλλά και διάφορες αντιδράσεις για τις αποστολές αυτών των αεροσκαφών ωστόσο θα πρέπει σύντομα η Ελλάδα να καταλήξει σε ουσιαστική ενεργειακή συμμαχία, η οποία θα μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ευημερία της.

Το Βερολίνο ασχολείται με την οικονομική κρίση και τα χρέη της Ελλάδας και χωρίς πολιτική βούληση δείχνει ανίκανο να εκπονήσει νέες στρατηγικές για την περιοχή. Η Μέρκελ αναλύει τα γεγονότα που αφορούν τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μόνο με αριθμούς και μονοδιάστατα λογιστικά και φαίνεται να αδιαφορεί για την γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Το πρόβλημα που δεν μπορεί να διαχειριστεί είναι ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Το θέλει αυτό το Βερολίνο; Πολύ σύντομα θα κληθεί να απαντήσει και από την απάντηση που θα δώσει θα κριθεί και η υπεροχή της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πιέζει για την επίλυση των τριών διαχρονικών προβλημάτων, δηλαδή την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και χτίζουν νέες συμμαχίες και περιφερειακές δυνάμεις, η Ε.Ε. οφείλει να βρει τη λεπτή ισορροπία. Η σύγκρουση Αμερικής- Γερμανίας ίσως περάσει μέσα από την πίεση μείωσης της Ρωσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει βάζοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση της στα αποθέματα ενέργειας, αλλά και να βρεθεί αντιμέτωπη με τον διεθνών συγκρούσεων.

ΠΗΓΗ; newpost.gr