Στη δίνη της χειρότερης βίας μετά την ανατροπή Καντάφι η Λιβύη

Τρίπολη, Λιβύη
Στη δίνη της χειρότερης βίας από τον εμφύλιο του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι βυθίζεται η Λιβύη. Τουλάχιστον 150 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την κεντρική κυβέρνηση ανίκανη να επιβάλλει την τάξη. Απομακρύνονται ξένοι διπλωμάτες και δυτικές χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.Αυτοκινητοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας δέχτηκε πυρά κατά τη διάρκεια απόπειρας κατάληψης των οχημάτων έξω από την Τρίπολη. Το κονβόι κατευθυνόταν προς τα σύνορα με την Τυνησία, όπου πέρασαν το Σάββατο και Αμερικανοί διπλωμάτες μετά την απόφαση εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας.

Δεν υπήρξαν τραυματίες κατά την επίθεση εναντίον του κονβόι της βρετανικής, δήλωσε ο Βρετανός διπλωμάτης Μπομπ Φίλπισον. Ωστόσο, αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

Οι κλοπές αυτοκινήτων είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη Λιβύη, όπου οι ένοπλες ομάδες δεν διστάζουν να επιτίθενται ούτε στα θωρακισμένα αυτοκίνητα των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη το Σάββατο, με τους διπλωμάτες να περνούν οδικώς -συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτικών- στο έδαφος της Τυνησίας, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της πρεσβείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν καλέσει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη λόγω της ραγδαίας κλιμάκωσης της βίας.

Ο Φίλιπσον πάντως διαβεβαίωσε ότι η βρετανική πρεσβεία παραμένει ανοικτή. Όμως, «λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς την Τρίπολη, μειώνουμε τον αριθμό του προσωπικού» επισήμανε.

Από 100 ως 300 Βρετανοί υπήκοοι ζουν σήμερα στη Λιβύη.

Οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει ήδη από τα μέσα Ιουλίου την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εγκαταλείψει τη Λιβύη.

Πέραν της Γερμανίας και της Βρετανίας, το Βέλγιο έχει συστήσει από την 16η Ιουλίου στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδώσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Πολλές ακόμη χώρες αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη -η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν δώσει στην δημοσιότητα κάποια οδηγία για όλη τη χώρα, αλλά προτείνει στους ταξιδιώτες στη Λιβύη να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση» και αποθαρρύνει τις μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στη Βεγγάζη, όπου ένας Γάλλος υπήκοος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο.

Η Ιταλία έχει καλέσει επίσης τους υπηκόους της να «περιορίσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις τους στην επικράτεια [της Λιβύης]» όπως και μέσα στις πόλεις», καθώς και να «ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση ασφαλείας» στη χώρα.

Περισσότεροι από 150 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που μαίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Τρίτπολη και τη Βεγγάζη.

Από τις 13 Ιουλίου, 97 άτομα έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 400 έχουν τραυματιστεί στις μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Ο απολογισμός βασίζεται σε αναφορές οκτώ δημόσιων νοσοκομείων στην Τρίπολη και στα προάστιά της και δεν συμπεριλαμβάνει όσους τυχόν δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες σε νοσοκομεία εκστρατείας ή σε ιατρικές εγκαταστάσεις σε άλλες πόλεις.

Άλλοι 55 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Βεγγάζη μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των τακτικών δυνάμεων που έχουν ενωθεί με την παραστρατιωτική ομάδα πρώην στρατηγού για την εκδίωξη ισλαμιστών από την πόλη.

Αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται από τα μέσα του Ιουλίου για τον έλεγχο του αεροδρομίου, στο πλαίσιο ευρύτερης σύγκρουσης για τον έλεγχο περιοχών και για πολιτική εξουσία.

Newsroom ΔΟΛ