Απεβίωσε ο γγ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου

Αθήνα

Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Στεφάνου, σε ηλικία μόλις 46 ετών εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και καιρό. Υπήρξε ένας από τους βασικούς εμπνευστές του «Καλλικράτη» και η προσφορά του στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Νομικός, με συγγραφικό έργο για θέματα δικαίου, εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάγκεν (Ινστιτούτο για το Γερμανικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο των Πολιτικών Κομμάτων).

Ως το 2009 είχε την ευθύνη της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη σύνταξη του «Καλλικράτη» ως γγ του υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση.

Ανέλαβε τη θέση του γγ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το 2012, κατά τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης, επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη. Παρέμεινε στη θέση αυτή και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, οπότε έγινε υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παλαιότερα, είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο γραφείο του νομικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με διευθυντή τον Δημήτρη Τσάτσο, και στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Δημήτρης Στεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή από τη Φθιώτιδα και προερχόμενος από οικογένεια με πολιτική ιστορία: η μητέρα του, Ελένη Στεφάνου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ήταν υποψήφια βουλευτής Φθιώτιδας και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός Παιδείας επί Γιώργου Παπανδρέου.

Συλλυπητήρια

«Ένας νέος άνθρωπος και εκλεκτό στέλεχος που είχε να προσφέρει πολλά ακόμη, ο Δημήτρης Στεφάνου, έχασε δυστυχώς σήμερα την άνιση μάχη που έδινε τον τελευταίο καιρό με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο Δημήτρης Στεφάνου υπηρέτησε από πολλά και καίρια πόστα της δημόσιας διοίκησης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο, πάθος και ανεπίληπτο ήθος. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για τον θάνατο του Δημήτρη Στεφάνου ενός νέου ανθρώπου, άξιου δημόσιου λειτουργού, λαμπρού επιστήμονα, μαθητή και στενού συνεργάτη του αείμνηστου Δημήτρη Τσάτσου. Γνώριζα τον Δημήτρη από φοιτητή, από τα πρώτα βήματά του και μου φαίνεται απόλυτα παράλογο και άδικο να φεύγει τόσο άδικα και πρόωρα. Δυστυχώς αυτή είναι η ανθρώπινη μοίρα.

»Ο Δημήτρης Στεφάνου υπήρξε εκλεκτό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και υπηρέτησε με αφοσίωση το δημόσιο συμφέρον από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το 2009 έως σήμερα. Συνεπής, εργατικός, ακούραστος και θαρραλέος μέχρι τελευταία στιγμή, στάθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ένα κράτος σύγχρονο, ορθολογικό, δημοκρατικό και φιλικό προς τον πολίτη.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σήμερα έφυγε πολύ νέος από τη ζωή ένας σπουδαίος δημόσιος λειτουργός και ένας σπάνιος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Στεφάνου υπηρέτησε την πατρίδα με απαράμιλλη αφοσίωση, εργατικότητα και ήθος. Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση φέρει ανεξίτηλη τη δικιά του σφραγίδα. Η μαχητικότητα και το θάρρος του αποτέλεσαν για όλους όσοι τον γνωρίσαμε πηγή έμπνευσης και θαυμασμού. Η χώρα έχασε έναν άνθρωπο που είχε ακόμα να προσφέρει πολλά. Εγώ δεν έχασα μόνο τον στενότερο συνεργάτη μου, αλλά και έναν καλό φίλο. Θα μας λείψει πραγματικά. Εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους οικείους του», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Στεφάνου, έναν άξιο και πολύτιμο συνεργάτη, ένα στενό φίλο. Με το ήθος του και την πνευματική του ακτινοβολία ο Δημήτρης αποτέλεσε υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού και πολιτικού στελέχους. Ήξερε να εμπνέει, να καθοδηγεί και να πετυχαίνει. Αγωνίστηκε με αυταπάρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή, με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Θα τον θυμόμαστε για πάντα. Αντίο αγαπημένε μας Δημήτρη», δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Newsroom ΔΟΛ