Άμεση και άνευ όρων κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζητούν ΟΗΕ και Ομπάμα

Σε “άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, για να εξετάσει την κατάσταση στη Γάζα.

Οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με το Associated Press, συμφώνησαν σε μία κοινή δήλωση που καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ζητώντας από το Ισραήλ και τη Χαμάς να τηρήσουν την εκεχειρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ-φιτρ του τέλους του Ραμαζανιού και “πέραν της ημερομηνίας αυτής”.

Καλούν επίσης τις δύο πλευρές να “σεβαστούν πλήρως το ανθρωπιστικό δίκαιο και κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων” καθώς και να προσπαθήσουν να “εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή”.

Η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έρχεται μετά τις νέες επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή και από τις δύο πλευρές, παρά την εκεχειρία που είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκαταγγέλλονται για την παραβίαση της εκεχειρίας.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας την ανάγκη για μία άμεση και άνευ όρων εκεχειρία στη Γάζα.

“Εν τέλει, οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση στη διαμάχη του Ισραήλ με την Παλαιστίνη πρέπει να εξασφαλίζει τον αφοπλισμό των τρομοκρατικών ομάδων και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας”, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.