Συμφωνία – ανάσα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

Σημαντική στρατηγική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της αμερικανικής εταιρείας ΑΤΚ, η οποία προβλέπει συμπαραγωγή μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών αποφέροντας στην ΕΑΣ σημαντικά οικονομικά οφέλη που αναμένεται να φθάσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ, Σωτήρης Χριστογιάννης και ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Νταν Ολσον, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ποια τα οικονομικά οφέλη από την συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει:

  • Τη συμπαραγωγή 94.669 πυρομαχικών μάχης και 14.448 πυρομαχικών ασκήσεων για τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι ύψους 12,7 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την υλοποίηση της συμφωνίας της ATK με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή των βλημάτων 40L60 των 40 χιλιοστών για τις ανάγκες της αμερικανικής αεροπορίας.

Το πρόγραμμα διάρκειας 5 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αποφέρει στα ΕΑΣ 9,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα μελλοντικά προγράμματα περιλαμβάνονται:

  • η συμπαραγωγή πυρομαχικών των 20 και 30 x 173 χιλιοστών για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς και συμπαραγωγή και προώθηση στις ΗΠΑ των πυρομαχικών των 40 x 53 χιλιοστών.

Σημειώνεται ότι για τα πυρομαχικά των 40 x 53 χιλιοστών, τα ΕΑΣ πήραν πρόσφατα πιστοποίηση και έχουν πλέον τη δυνατότητα για εξαγωγή τους σε Γερμανία και Γαλλία.

Προωθείται, επίσης, η συμπαραγωγή μεταλλικών μερών όπλων της ΑTK για τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η αμερικανική εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Αίγιο ως διαμετακομιστικό κέντρο για να εξυπηρετεί τις εμπορευματικές ροές προς τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά τους, τα ΕΑΣ επιδιώκουν να πιστοποιηθούν για τους κάλυκες των πυρομαχικών των Απάτσι ως δεύτερος προμηθευτής παγκοσμίως.

Αβραμόπουλος: Αμοιβαία οφέλη -Γεννηματά: Τα ΕΑΣ βγαίνουν από την κρίση

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών κατέληξαν σε μία εποικοδομητική συμφωνία, αμοιβαία επωφελή, τόσο για τα εμπλεκόμενα μέρη και την αμυντική βιομηχανία όσο και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, μίλησε για καλές ειδήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης και υπενθύμισε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας, Νταν Ολσον, χαρακτήρισε τη συμφωνία επιστέγασμα μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων και μίλησε για επιτυχή συνεργασία. Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τις δυνατότητες των ΕΑΣ για τα οποία εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το επίπεδο εργασίας και εγκαταστάσεων.

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι τα ΕΑΣ βγαίνουν από την κρίση εκπέμποντας ένα μήνυμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας. Η συμφωνία δεν είναι ευκαιριακή, πρόσθεσε, και αποβαίνει προς όφελος των δύο πλευρών.

Ο βουλευτής Επικρατείας και συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, έκανε λόγο για ζωτικής σημασίας βήμα, με το οποίο η Ελλάδα ξεκινά μία σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, υιοθετώντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να επέλθει πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα.