Το ΑΧΕΠΑ «κινδυνεύει να μείνει χωρίς φάρμακα για οροθετικούς»

Αθήνα

Χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα για τους οροθετικούς εξωτερικούς ασθενείς του κινδυνεύει να μείνει το ΑΧΕΠΑ, καθώς έχει εξαντληθεί ο σχετικός προϋπολογισμός του νοσοκομείου.
Ως γνωστόν το ΑΧΕΠΑ, καθώς και η ομώνυμη Πτέρυγα στον “Ευαγγελισμό”, χτίστηκαν με χρήματα των Αποδήμων Ελλήνων – μελών της παλαιότερης ομογενειακής Οργάνωσης, ΑΧΕΠΑ Αμερικής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης,  εκτός από το ότι καλείται εδώ και πολλά χρόνια να καλύπτει τις ανάγκες των οροθετικών όλης της Β.Ελλάδας με μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, παρουσιάζει συνεχώς ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων.
«Τα προβλήματα χρονίζουν. Το Δεκέμβριο του 2013, η “Θετική Φωνή” είχε επισημάνει τους κινδύνους με σχετική ανακοίνωση, μετά και από τις καταγγελίες πολλών οροθετικών, οι οποίοι υποχρεώνονταν να διακόψουν τη θεραπεία τους, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους καθώς και για τη Δημόσια Υγεία. Μαθαίνουμε ότι το ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τον ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού για τα αντιρετροϊκά και για το 2014», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου.
Όπως επισημαίνουν, η απρόσκοπτη λήψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για κάθε οροθετικό είναι η βασική προϋπόθεση που μετατρέπει την HIV λοίμωξη από θανατηφόρα σε χρόνια νόσο. «Οι οροθετικοί», προσθέτουν, «δεν έχουν περιθώρια ζωής χωρίς την αντιρετροϊκή θεραπεία».

Με στοιχεία από Newsroom ΔΟΛ