Δεν ξεχνώ βροντοφώναξε η ελληνική παροικία στο Σίδνεϊ – Aντιπαράθεση για τον Ντάουνερ

Του ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ

Παρά την παρέλευση 40 χρόνων, η οργανωμένη ομογένεια και πλήθος συμπαροίκων από το Σίδνεϊ και το Wollongong, διατράνωσαν, για ακόμη μια χρονιά, ότι δεν ξεχνούν το δράμα της Κύπρου και απαιτούν λύση του εθνικού προβλήματος με αποχώρηση του Τούρκου εισβολέα.

Με κυρίαρχα συνθήματα «Έξω τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο», και «είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή χώρα να παραμένει υπό κατοχή για 40 χρόνια», οι ομογενείς έδωσαν δυναμικό παρών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα Νέας Νότιας Ουαλίας και με τις οποίες κορυφώθηκε το φετινό πρόγραμμα για την καταδίκη της εισβολής και κατοχής στη Μεγαλόνησο.

Από τους Αυστραλούς πολιτικούς εκπροσώπους τονίσθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι η Καμπέρα αναγνωρίζει μόνο μία νόμιμη Αρχή στην Κύπρο, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υποστηρίζει τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτές ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, αντιπαράθεση σημειώθηκε για το ρόλο του πρώην υπουργού Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Τζον Χάουαρντ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο διάστημα που υπήρξε ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Το μήνυμα στήριξης του πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ, ανέγνωσε ο ομογενής βουλευτής, Νίκος Βαρβαρής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Ντάουνερ συνέβαλε στην ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στην αναφορά αυτή του κ. Βαρβαρή, μέρος του ακροατηρίου έδειξε τη δυσφορία του, ενώ λίγο αργότερα και ο βουλευτής Anthony Albanese, που εκπροσώπησε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Bill Shorten, αναφέρθηκε στον κ. Ντάουνερ.

«Η Αυστραλία μπορεί να κάνει περισσότερα για την Κύπρο και το Κυπριακό, τώρα, μάλιστα, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και, πράγματι, κατά την επίσκεψή μου πέρυσι στην Κύπρο, αρκετοί από τους συνομιλητές μου ήταν δυσαρεστημένοι με τον κ. Ντάουνερ. Πρέπει στο μέλλον να είμαστε καλύτεροι» είπε ο κ. Albanese, παραδεχόμενος, πάντως, ότι ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών που συναίνεσε στο διορισμό του κ. Ντάουνερ.
Στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, χωρίς να τον κατονομάσει, αναφέρθηκε και ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής των Φιλελευθέρων, Αθανάσιος Συνοδινός, σημειώνοντας ότι «εάν στο παρελθόν κάναμε λάθη, θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτά, και να κάνουμε πιο καλή δουλειά στο μέλλον, εκεί που μπορούμε».
Ο απεσταλμένος της κυπριακής κυβέρνησης, Θεοδόσιος Τσιόλας, γενικός γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, ενημέρωσε τον κόσμο για το πού βρίσκονται οι τρέχουσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, ευχαρίστησε και εξήρε την Ομογένεια για τη θερμή και ολοκληρωτική συμπαράσταση και υποστήριξή της στον εθνικό αγώνα.

Άλλη είδηση, που προέκυψε κατά τις εκδηλώσεις, είναι η ανακοίνωση του πρώην προέδρου της Κυπριακής Κοινότητας Ν.Ν. Ουαλίας και νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Μιχάλη Χριστοδούλου, ότι αποχωρεί από μέλος της ΣΕΚΑ Ν.Ν.Ο., ύστερα από περίπου 20χρονη θητεία σ’ αυτή την Επιτροπή.

Τόσο η σημερινή ηγεσία της ΣΕΚΑ υπό τον ομογενειακό παράγοντα κ. Αγαπητό Πασσαρή, όσο και όλοι οι ομιλητές, ομογενειακοί και πολιτικοί εκπρόσωποι, εξήραν την προσφορά του κ. Χριστοδούλου και μέσα από τις τάξεις της ΣΕΚΑ.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern. Το μεσημέρι τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο Κενοτάφιο του Martin Place. Ακολούθησε πορεία κατά μήκος της κεντρικής οδού της George Street έως το Δημαρχιακό Μέγαρο του Σίδνεϊ. Η ολοκλήρωση ήταν με την παλλαϊκή συγκέντρωση στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας, όπου εκφωνήθηκαν οι ομιλίες από τους επισήμους και παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος της Κοινότητας και της ομογενειακής χορωδίας «Ορφέας».
Ξεχώρισαν με την παρουσία τους στην πορεία οι μαθητές και μαθήτριες από τα τρία Ελληνορθόδοξα Κολλέγια του Σίδνεϊ και από το Σχολείο της Κυπριακής Κοινότητας.
Στην κατάθεση στεφάνων παρέστη, διακριτικά είναι η αλήθεια, ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΝΟ, Barry O’Farrell, ενώ εκ μέρους της δημάρχου του Σίδνεϊ, Clover Moore, κατέθεσε στεφάνι η ομογενής δημοτική σύμβουλος, Άντζελα Βυθούλκα.

Στην παλλαϊκή συγκέντρωση ήταν μεταξύ άλλων, η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Ιωάννα Μαλλιώτη, ο Δρ. Σταύρος Κυρίμης, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, ο πρέσβης Branco Radocevic, από το Γενικό Προξενείο της Σερβίας, ο πολιτειακός γερουσιαστής και υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Κλαρκ, που εκπροσώπησε τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Mike Baird, η βουλευτής Carmell Tebbutt, εκ μέρους του αρχηγού της πολιτειακής αντιπολίτευσης, John Robertson, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας, Σωτήρης Τσουρής, δημοτικοί σύμβουλοι του Σίδνεϊ και πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών και άλλων οργανισμών.
Κι όπως πάντα, και αυτές οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ευχή, να ήταν αυτή η τελευταία χρονιά, που γινόταν τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης, και την επόμενη φορά να εορτάζεται η επανένωση της νήσου και η ειρηνική συνύπαρξη ολόκληρου του λαού της.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com