Γιορτή για τον Απόδημο Ελληνισμό σήμερα και αύριο στο Μακρίσιο Ολυμπίας

Τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, που αγαπήθηκαν από όλους και ταξίδεψαν την Ελλάδα στο εξωτερικό, περιλαμβάνει η διήμερη γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού (όπως αποκαλείται από τον εμπνευστή της κ. Γιάννη Τζοανόπουλο) που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στο Ξωκλήσι της Ξενιτιάς, στον Αϊ Γιάννη, στο Μακρίσιο Ολυμπίας.

Η γιορτή, με ελεύθερη είσοδο για όλους, θα ανοίξει με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Φωτεινή Δάρα. Όπως δήλωσε ο γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαδημιτρίου, “τόσοι Έλληνες είναι εδώ αλλά και τόσοι είναι εκτός Ελλάδας … Διότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, ίσες, ισότιμες. Η μία εδώ και η άλλη εκεί… Η δε γέφυρα ανάμεσα σ΄αυτές τις δύο Ελλάδες είναι υπερ-πολύτιμη, ιδιαίτερα δε σήμερα…”.makrisia_2

Από την πλευρά της η Φωτεινή Δάρα δήλωσε πως “θυμάμαι τα πρώτα μου βήματα, σ΄αυτό το ξωκλήσι δίπλα, σε μια συναυλία, την πρώτη μου, με παρόντα τον Μίκη Θεοδωράκη”.

Σήμερα, στη σκηνή του Αϊ Γιάννη των Μακρινίων θα ανέβουν επίσης η Γιώτα Γιάννα, ο Γιώργος Μαργαρίτης και η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας που δήλωσε, σε άπταιστα ελληνικά: “Είμαι γέννημα θρέμα της Γερμανίας, δεν έχω ζήσει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά έχω τραγουδήσει σχεδόν παντού, αλλά η Ελλάδα είναι πολύ σπουδαία πατρίδα”.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαργαρίτης δήλωσε πως είναι “πολύ μεγάλη μου χαρά που θα βρίσκομαιμ σ΄αυτήν την κορυφαία βραδιά, που θα τραγουδήσουμε για τους Έλληνες του εξωτερικού”.

Η γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, διοργανώνεται εδώ και 24 χρόνια από τον μουσικό παραγωγό και στιχουργό Γιάννη Τζοανόπουλο, ο οποίος διατηρεί ραδιοφωνική εκπομπή στην ΝΕΡΙΤ για τους Απόδημους. “Πέρασαν από εδώ όλες οι μεγάλες μορφές του ελληνικού πολιτισμού, όπως ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης, που έχει κατέβει στο Ξωκκλήσι τουλάχιστον δέκα φορές. Ο Ζυλ Ντασσέν, ο Κώστας Γαβράς, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο Αντώνης Σαμαράκης και τόσοι άλλοι …” δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αύριο Τρίτη 5 Αυγούστου η γιορτή θα συνεχιστεί με τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γιάννη Λεμπέση, ο οποίος θα παρουσιάσει ρεμπέτικα της Αμερικής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ πρώτης σελίδας:Patrisnews.com