Γιούνκερ: Αγωνίστηκα σαν λιοντάρι να κρατήσω την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Εξαίροντας την συμβολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αντιμετώπιση της κρίσης ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Νιώθω τον έλληνα πρωθυπουργό φίλο και αδερφό μου, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι όπως ήταν προγραμματισμένο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αυτήν την ώρα οι δύο ηγέτες παραχωρούν συνέντευξη τύπου ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

«Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον φίλο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ», είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής.

«Πέρα από παλαιό φίλο της Ελλάδος τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής.

Είναι τιμή για εμάς ότι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πριν παρουσιάσει την επόμενη σύνθεση της επιτροπής και την ατζέντα του για την πενταετία ήταν η Αθήνα», πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε πως «έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την προσφορά του στο ευρωπαίκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η ελληνική κρίση και η ευρωπαίκή κρίση έφτανε στο αποκορύφωμα και τότε έδειξε τρεις σπουδαίες αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες εκείνες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ αυτό δεν το ξεχνάμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είπε επισης πως «τώρα που η κρίση αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, του το αναγνωρίζουν οι πάντες μέσα στην Ελλάδα και πέραν της Ελλάδος. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που αναδείχτηκε με την ψήφο των πολιτών, και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί προσδίδει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Προτεραιότητα είπε ο Πρωθυπουργός είναι οι οικονομικη ανάπτυξη με στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανταγωνιστιότητα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενεργειακή επάρκεια.

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια κρίση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα.Οφείλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας για πάντα και να το δείξουμε στους πολίτες. Να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μια προοπτική για όλους», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αργεντινή, ως μια χώρα που ενώ χρεωκόπησε πριν από 12 χρόνια, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βγει στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και σήμερα χρεωκοπεί πάλι και είπε με έμφαση πως στην « Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτό».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποιος ζήτησε να μιλήει στα γαλλικά.

Ο κ. Γιουνκέρ απευθυνόμενος στον έλληνα Πρωθυπουργό ως «φίλο και αδερφό» είπε πως ήρθε στην Ελλάδα για λόγους προσωπικούς καταρχάς. «Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω φιλικούς δεσμούς, δεσμούς αδελφότητας, με τον έλληνα πρωθυπουργό τον οποιό θεωρώ φίλο και αδελφό μου. είχα σχέσεις φιλικές και με το πρώην ν υπουργό οικονομικών (σ.σ. Ευάγγελο Βενιζέλο), σχέσεις πολύ φιλικές, πολύ ειλικρινείς και θυελλώδεις προς το συμφέρον της χώρας σας και της Ευρώπης», είπε.

«Ήρθα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «έδωσα δύο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους».

ΓΙΟΥΝΚΕΡ

«Έδωσα δύο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν είπε: «Οι σχέσεις μου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ήταν θυελλώδεις, όμως ήταν πάντα ειλικρινείς».

Με αυτά τα λόγια και με πολύ θερμά λόγια κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναφέρθηκαν σε όσα συζήτησαν στην διάρκεια της συνάντησής τους αλλά κανείς από τους δυο δεν αποκάλυψε το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στην Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε επίσης ότι αισθάνθηκε περήφανος που «υπερασπίστηκε σθεναρά» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Ήταν πολύ μεγάλη η μάχη που έδωσα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση. Είμαι υπερήφανος που έκανα ότι μπορούσα για την Ελλάδα και δικαιώθηκα, ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην Β’ Εθνική».

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Ήλθα στην Ελλάδα κατ αρχήν για προσωπικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω δεσμούς αδελφικούς με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είχα σχέση φιλική με τον υπουργό Εξωτερικών. Ήλθα στην Ελλάδα ενώ ακόμη δεν είμαι πρόεδρος της ΕΕ, είμαι ο εκλεγμένος επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του».

Χρειάστηκε να δώσω δύο μάχες: να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν σε μία νέα κατεύθυνση. Η δεύτερη να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους

Για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας, σημείωσε: «Η Ελλάδα πέρα από τις δυσκολίες της στιγμής, χάρη σε μία εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια επέβαλε τη θέλησή της για δράση. Χρειάστηκε να δώσω δύο μάχες: να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν σε μία νέα κατεύθυνση. Η δεύτερη να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του τόνισε: «Προτεραιότητα την επόμενη πενταετία θα είναι οι πολιτικές για την ανάπτυξη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ, 3% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη. Δεν είπα ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα έφθασε στο τέλος της. Θα παραμείνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».
Για την μετανάστευση επισήμανε ότι είναι θέμα συνολικά της ΕΕ, είναι θέμα των χωρών και του Βορρά και του Νότου.

Συζήτησε για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά αρνήθηκε να το αποκαλύψει. «Εγώ συνθέτω την Επιτροπή και εγώ θα αποφασίσω, σε συνεννόηση βέβαια με τους πρωθυπουργούς» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα σας απογοητεύσω, ωστόσο σήμερα είναι μια επίσκεψη φιλίας και ακρόασης, θέλω να ακούσω. Πρέπει κανείς να ακούει να αφουγκράζεται να νιώθει, αγαπώ τους Έλληνες, δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν να με αγαπούν και εκείνοι αλλά θα το ήθελα».

«Εγώ συνθέτω την Επιτροπή και εγώ θα αποφασίσω, σε συνεννόηση βέβαια με τους πρωθυπουργούς»

«Δεν θα εκφράσω την γνώμη μου για το κούρεμα του χρέους, θα λάβω υπόψη μου παρόμοιες υποθέσεις, πάντως δεν είναι μέρος των σκέψεών μου» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ για τις διαστάσεις τις τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία, είπε: «Έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέρμα της κρίσης. Δεν έχουμε βγει από το τούνελ ολοκληρωτικά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα αλλά αν είμαστε προσεκτικοί θα είμαστε και προετοιμασμένοι. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή».

«Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της. Βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μια νέα εποχή χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε επίσης στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

ΠΗΓΕΣ:In.gr-Newpost.gr