Από το Σικάγο ο καλύτερος bartender του κόσμου για το 2014

Από την Ελένη Νικολούλια

Ο Charles Joly από το Aviary του Σικάγο κατάφερε να αναδειχθεί καλύτερος bartender για το 2014, μετά από μία εβδομάδα απαιτητικών δοκιμασιών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού cocktail, World Class, ο οποίος φέτος έγινε σε Σκοτία και Λονδίνο.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, κατάφερε να περάσει την πρωτιά για πρώτη φορά στην Αμερικάνικη Ήπειρο και να ξεχωρίσει με το ταλέντο και τον επαγγελματισμό του πίσω από το μπαρ.

Έτσι, μετά από μία σειρά αποκλεισμών (από τους 47 στους 16, έπειτα στους 12 και μετά στους 8 και στους 6), ο κύριος Joly κατάφερε να αναδειχθεί ως ο πρώτος στον χώρο του Old Billingsgate Market, στο Λονδίνο την 1η Αυγούστου.

Ο Charles Joly, κατάφερε σε όλη την διάρκεια των δοκιμασιών να εντυπωσιάσει τους κριτές, με αποκορύφωμα την τελευταία του πρόταση σε punch, με τίτλο Above the Clouds, η οποία περιείχε ρούμι Zacapa 23, Benedictine, αγουρίδα από κόκκινα σταφύλια και σιρόπι από gingerbread και τσάι.

(Οι παγκόσμιοι νικητές του World Class από το 2009 έως σήμερα: Αριστοτέλης Παπαδόπουλος – Ελλάδα, Erik Lorincz – Λονδίνο, Charles Joly – ΗΠΑ, Manabu Ohtake – Ιαπωνία, Tim Philips – Αυστραλία, David Rios – Ισπανία )

“Αισθάνομαι απίστευτα ευτυχισμένος για την νίκη του. Μπορεί να ακούγεται ως κλισέ αλλά το να ανακηρυχθώ World Class Bartender για εμένα ήταν όνειρο ζωής”, είπε λίγο μετά την νίκη του, ενώ συμπλήρωσε πως “από στιγμή σε στιγμή νιώθω πως θα ξυπνήσω από το όνειρο”.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε ωστόσο, οι 47 bartender από κάθε γωνιά της γης έπρεπε να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε cocktail σε δύο χώρες και εν μέσω τρομερά απαιτητικών δοκιμασιών, πάνω στις οποίες μάλιστα κρίθηκαν από διεθνείς κριτές και guru του χώρου όπως οι Dale DeGroff, Salvatore Calabrese, Julie Reiner, Steve Olsen και Gaz Regan.

Συνοπτικά στα βίντεο που βρίσκονται μέσα στο άρθρο μπορείτε να δείτε τα highlight από όλη την εβδομάδα των δοκιμασιών σε Σκοτία και Λονδίνο, ενώ αξίζει να αναφερθούν και οι πρωτιές σε κάθε ένα από τα challenges ξεχωριστά:

– Blend of Worlds: Οι bartender εδώ έπρεπε να με βάση τους του Johnnie Walker Gold Label Reserve να συνδυάσουν στο cocktail τους συστατικά από τον τόπο τους. Νικητής ήταν ο Giacomo Giannotti που εκπροσωπούσε την Ισπανία.

– The Sensory challenge: Για την δημιουργία ενός cocktail που θα διεγείρει όλες τις αισθήσεις βραβεύτηκε ο Reinhard Pohorec από την Αυστρία.

– Για το Tale of Two Martinis, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα Martini του παρελθόντος και του μέλλοντος, νικητής ήταν ο Hardeep Rehal από τη Δανία.

– Φτάνοντας στο Λονδίνο, οι φιναλίστ έπρεπε να διαγωνιστούν και στο “5-Star Challenge” και να δημιουργήσουν κλασικές συνταγές σε cocktail μέσα σε ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία 5 αστέρων της πόλης. Νικητής ήταν ο Maxim Kilian από τη Γερμανία.

– Είχαν ήδη μείνει 16 και ήταν η σειρά του “Written Word challenge”, όπου οι φιναλίστ αντλώντας έμπνευση από τον αγαπημένο τους ήρωα από την λογοτεχνία έπρεπε να παρουσιάσουν στους κριτές την ιδιαίτερη πρότασή τους. Νικητής ήταν ο Grant Sceney από τον Καναδά.

– Σειρά είχε το “Market Challenge”, όπου οι φιναλίστ που είχαν απομείνει έπρεπε να ξεχυθούν στην αγορά του Borough και με μόλις 25 λίρες έκαστος να αγοράσουν τις ιδανικές πρώτες ύλες για παρουσιάσουν δύο cocktail που θα έδιναν νέα διάσταση στο Bloody Mary και την Ketel One βότκα. Νικητής σε αυτή την δοκιμασία ήταν ο Ahmed Yahi από την Γαλλία.

– Στην δοκιμασία του Food & Cocktail Pairing που έγινε στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη The Shard στο London Bridge ξεχώρισε ο Peter Chua από την Σιγκαπούρη.

– “Φτιάξτε 8 cocktail σε 8 λεπτά”! Η δοκιμασία του Speed & Taste βρήκε νικητή τον Charles Joly από τις ΗΠΑ.

– Για το τέλος είχαν μείνει οι δοκιμασίες του Punch και του Signature Cocktail, τις οποίες κέρδισε τελικά ο Claudio Perinelli από την Ιταλία.

Ο Charles Joly, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες στο σύνολο των δοκιμασιών, πλέον θα συστήνεται ως διεθνής πρεσβευτής του Diageo Reserve World Class, και θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο εκπαιδεύοντας και δίνοντας έμπνευση στα νέα ταλέντα που βρίσκονται πίσω από τα μπαρ.

(Ο Έλληνας εκπτόσωπος στο World Class 2014, Τεό Σπυρόπουλος από το Tailor Made της Αθήνας)

Ο Έλληνας εκπρόσωπος ήταν ο ταλαντούχος Τεό Σπυρόπουλος από το Tailor Made της Αθήνας, ενώ για το τέλος, οι διοργανωτές του διαγωνισμού μας άφησαν μια ευχάριστη έκπληξη, την ανακοίνωση της επόμενης διεξαγωγής του παγκόσμιου τελικό στο Cape Town.

ΠΗΓΗ:news.gr