Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 06/08/2014

 

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις συνεχίζει να προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα θέματα και του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι καθυστερημένοι λογαριασμοί στην ΑΗΚ, δηλώσεις συντεχνιών ότι απορρίπτουν νέες μειώσεις μισθών, οι καταγγελίες εναντίον του τέως Υπουργού Υγείας, οι φρουρές των πολιτικών και άλλα θέματα.

Η “Αλήθεια”, κάτω από τον τίτλο “Οι δανειολήπτες αδειάζουν τα κόμματα”, γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Γ. Μελάς κάλεσε χθες τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις με μερικές τροποποιήσεις, χαρακτηρίζοντάς το θετικό και εύχρηστο. Γράφει αλλού ότι οι οφειλές των καταναλωτών στην ΑΗΚ από καθυστερημένους λογαριασμούς φθάνουν τα 60 εκατ. ευρώ. Προβάλλει επίσης το θέμα των καταγγελιών εναντίον του τέως Υπουργού Υγείας Πέτρου Πετρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε “Σέρλοκ Χολμς” τον Γενικό Ελεγκτή.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Πανικός από στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια”. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αφορούν την ιδιοκατοίκηση ανέρχονται στα τέσσερα δις ευρώ. Γράφει επίσης ότι η δημιουργία του θεσμού του Συμβούλου Αφερεγγυότητας στοχεύει στην αναδιάρθρωση του χρέους φυσικών προσώπων με τρόπο που να διασφαλίζεται η αποπληρωμή των πιστωτών και όπου είναι εφικτό και η κύρια κατοικία. Γράφει αλλού ότι οι συντεχνίες ξιφούλκησαν εναντίον του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη και απορρίπτουν νέες περικοπές στους μισθούς.

“Ο Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Νόμος χωρίς μελέτες”, γράφει ότι ενώ το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, τα κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του σχετικού νομοσχεδίου χωρίς να υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία. Αλλού γράφει ότι ο “κούκος αηδόνι θα στοιχίσει σε ιδιοκτήτες μικρών τεμαχίων ακινήτων στην ύπαιθρο” αφού το κόστος για εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή υπολογίζεται στα 200-350 ευρώ. Γράφει επίσης ότι η Αστυνομία θα κάνει τις κατασχέσεις περιουσίας, σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία.

Η “Χαραυγή”, με κύριο τίτλο “Χρυσά μπόνους από τον ΚΟΤ σε οργανωτές ταξιδίων”, γράφει ότι αυτά δίνονται “κάτω από το τραπέζι” και φθάνουν μέχρι και 65 ευρώ ανά επιβάτη για την περίοδο 2016-2017 με τον Γενικό Ελεγκτή να λέει ότι αυτό “δεν δικαιολογείται”. Αλλού αναφέρει ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν στηρίζει τους μακροχρόνια ανέργους ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης. Αλλού, με σχετική φωτογραφία, προβάλλει το δράμα των παιδιών στη Γάζα.

Η αγγλόγλωση “The Cyprus Daily”, με κύριο τίτλο “Η εκεχειρία στη Γάζα κρατεί”, γράφει ότι το Ισραήλ απέσυρε χθες τις τελευταίες δυνάμεις εδάφους του από τη Γάζα και εφαρμόστηκε η προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς, προετοιμάζοντας το έδαφος για συνομιλίες στην Αίγυπτο. Γράφει επίσης ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων κάλεσε τα μέλη του να συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία στους Ρώσους τουρίστες που έμειναν παγιδευμένοι στην Κύπρο μετά την κατάρρευση του τουριστικού τους πράκτορα. Προβάλλει αλλού σχετικό φωτορεπορτάζ για την εγκατάλειψη του χώρου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο “Έκκληση προς ξενοδόχους για λήψη μέτρων”, αναφέρεται σε καταγγελίες για ακάθαρτα καταλύματα, αισχροκέρδεια και άλλα θέματα σε δύο ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα από σύνδεσμο καταναλωτών. Προβάλλει επίσης το γεύμα που παρέθεσε στο Τρόοδος ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε παιδιά από το Ριζοκάρπασο. Αναφέρεται επίσης στο θέμα της φρουράς πολιτικών, σημειώνοντας ότι το ένα έκτο της αστυνομικής Δύναμης εργάζεται για την φρούρησή τους. Αναφέρει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει 12 φρουρούς.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)