Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο κ. Τσίπρας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το άρθρο 32 του Συντάγματος είναι απόλυτο ως προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο  Συνταγματολόγος θέλει το πρόσωπο του Προέδρου να απολαμβάνει  της μεγαλύτερης δυνατής πλειοψηφίας της Βουλής.  Ο λόγος είναι προφανής. Ο Ανώτατος άρχοντας πρέπει να ενώνει κι όχι να διχάζει τους Έλληνες. Επομένως, όσο  μεγαλύτερη είναι η αποδοχή του από τα κόμματα της Βουλής, τόσο πλατύτερη είναι και η απήχησή του στο λαό.

Υπάρχουν, ωστόσο και περιπτώσεις όπου η πλειοψηφία των 2/3 δεν καθίσταται εφικτή, για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Σ΄αυτήν την περίπτωση, επειδή ακριβώς ο Νομοθέτης θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος και όχι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές (και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελέσει  πράγοντα διχογνωμίας, ακόμη και διχασμού του λαού) προβλέπει  επαναληπτικές ψηφοφορίες, τρείς τον αριθμό, με ελάχιστη πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου του αριθμού των βουλευτών. Και μόνον αν και αυτή η αυξημένη πλειοψηφία δεν επιτευχθεί, η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Ωστε καϋμός και έγνοια του Νομοθέτη είναι η χώρα να μην καταπέσει σε πρόωρες εκλογές και ακυβερνησία το δε πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας καταστεί κλωτσοσκούφι στους κομματικούς διαδρόμους.

Ο Αρχηγός της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας,  αντί να συμπράξει, ακόμη και με δική του πρόταση, στην εκλογή του νέου Προέδρου,  την χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό προκειμένου να γκρεμίσει την Κυβέρνηση! Και, μάλιστα, την ίδια ώρα που υποκριτικά κατηγορεί τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για προσβολή του Συντάγματος και του κοινοβουλίου με τον τρόπο που, όπως υποστηρίζει, νομοθετεί!!!

Δεν χρειάζεται να μακρυγορήσουμε προκειμένου να πείσουμε για το ποιός κοροϊδεύει ποιόν!

Είναι πρόδηλο ακόμη και εάν δεν είχε προηγηθεί η μνημιώδης “ατάκα” του κ. Τσίπρα για τις προεδρικές εκλογές: “ Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει”.

Το ζητούμενο, σ΄αυτή τη φάση, είναι να αποκτήσει η χώρα Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Οι εκλογές, κατά το Σύνταγμα, διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Όποιος δεν έχει υπομονή, πρέπει να ασκηθεί για να αποκτήσει.

Όποιος δεν έχει συνετισθεί με τις “γλυκιές ήττες” ας μην οραματίζεται “πικρές νίκες”.

Και οι δύο αυτοί τύραννοι το ίδιο βλάπτουν την πατρίδα όταν εξουσιάζουν αντί να εξουσιάζονται.