Τηλεφωνική επικοινωνία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε, προ ολίγου, τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, με τον οποίο συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών για τον επιτυχή διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία και υπογράμμισε την ανάγκη για μια μόνιμη εκεχειρία, προκειμένου να τερματισθεί η αιματοχυσία και η δραματική ανθρωπιστική κρίση. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τρόπους για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών και εξέτασαν τις εν προκειμένω δυνατότητες συνεισφοράς τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Επιπλέον, οι κ.κ. Βενιζέλος και Shoukry εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και εξέτασαν πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η διεθνής κοινότητα για τη σταθεροποίηση της χώρας και την αποφυγή μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ροές προσφύγων και να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδος για την παροχή άμεσης βοήθειας για την επιχείρηση της δια θαλάσσης εκκένωσης των Αιγυπτίων πολιτών που έχουν διαφύγει από την Λιβύη και ευρίσκονται στην Τυνησία.