Πρόκληση από τον ΟΗΕ- Αποκάλεσε τα κατεχόμενα “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”

Αυστηρότατο διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη έκανε η Λευκωσία λόγω των αναφορών σε εσωτερικό έγγραφο της ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και σε «τουρκοκυπριακή αστυνομία».

Το έγγραφο ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2014 αφορά υπηρεσιακή διαταγή σε σχέση με το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας της διεθνούς δύναμης στο νησί (UNPOL) για τη διακίνηση των Τουρκοκυπρίων που θα μεταβούν την Παρασκευή 8 Αυγούστου στο θύλακα των Κοκκίνων για την καθιερωμένη επίσκεψή τους για τις μάχες του 1964.

Οπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε αυστηρότατο διάβημα σήμερα προς την Ανώτερη Σύμβουλο της UNFICYP Lynn Hastings.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως πρόκειται για ένα απαράδεκτο λάθος. Πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη απολογήθηκαν, αποδίδοντας τις αναφορές αυτές σε λάθος που σημειώθηκε εκ παραδρομής και χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως ένα ατυχές γεγονός.

Το επτασέλιδο έγγραφο που φέρει τον τίτλο “”Αστυνομία ΟΗΕ – Τομέας Ενα – Επιχειρησιακή Διαταγή – Προσκύνημα στην περιοχή Κόκκινα”, και χαρακτηρίζεται ως UN Protected, είχε σταλεί και στα ΜΜΕ με ηλεκτρονικό μήνυμα, και το όλο θέμα προέβαλε σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα “Χαραυγή”.