Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα

Αθήνα
Η ετοιμότητα των ελληνικών υγειονομικών αρχών για τον ιό Έμπολα επιβεβαιώθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή στελεχών απο τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Οι επιστήμονες συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση με εμφάνισης ύποπτου περιστατικού αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Ebola, ενώ αναμένουν επικαιροποιημένες οδηγίες, ύστερα από έκτακτη τριήμερη σύσκεψη του ΠΟΥ, στη Γενεύη.

Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να επαναπροσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού.

Οι επιστήμονες, μετά τη σύσκεψη κατέγραψαν τρεις συγκεκριμένες συστάσεις τις οποίες δημοσιοποιούν στους πολίτες και στους εμπλεκόμενους φορείς.

Σύμφωνα με αυτές:

Α) Συστήνεται σε όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δ.Αφρικής  όπως τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε ή την Νιγηρία να αποφύγουν τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς , αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ),και μολυσμένα αντικείμενα , προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.

Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό, η επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες, και μπορεί να μεταδοθεί και από ιστούς νεκρών σωμάτων, όπως και από άγρια ζώα.

Β) Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση, παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κλπ) θα πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα,(αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΚΕΠΥ).

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (ΕΚΕΠΥ).

Το υπουργείο επισημαίνεο ότι σε ό,τι αφορά στον μεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα το ποσοστό αφίξεων από τις «ύποπτες» χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό, εφόσον το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνο 1 μετανάστη σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό, Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ