Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 07/08/2014

Η διαφωνία της πλειοψηφίας των κομμάτων και η πρόθεσή τους να καταθέσουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που προωθεί η Κυβέρνηση μετά και την ενημέρωση που έτυχαν από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, η προειδοποίηση από τον οίκο αξιολόγησης Moody`s ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελλοχεύουν μεσοπρόθεσμα κίνδυνο χρεοκοπίας για την Κύπρο και η έκκληση για διαφάνεια από το ΚΕΒΕ όσον αφορά τα κριτήρια εκτίμησης της αξίας των ακινήτων για σκοπούς φορολόγησης είναι τα θέματα που καταγράφονται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης.

Υπό τον τίτλο «Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος», η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν συγκλίσεις κατά τις χθεσινές συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών με αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ενώ όπως γράφει “βροχή προϋποθέσεων από τον Νικόλα Παπαδόπουλο καθιστά δύσκολη τη συνεννόηση”. Αλλού γράφει ότι έγινε το πρώτο βήμα για αφυπηρέτηση στα 68, αφού με δύο προτάσεις νόμου, προτείνεται στη βουλή η αφυπηρέτηση των ιατρών να επεκταθεί από το 65ο στο 68ο έτος της ηλικίας και των αξιωματικών της Αστυνομίας από το 61ο στο 65ο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι έπειτα από δυόμισι χρόνια ως επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισταμτικού Ταμείου για την Κύπρο, η Ντέλια Βελκουλέσκου, μετακινείται σε άλλη θέση του Ταμείου.

Η «Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σήμα κινδύνου στέλνουν οι Moody`s», γράφει ότι αναστάτωση προκαλεί η εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου και μάλιστα μεσοπρόθεσμα είναι υψηλή με αιτία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αποκαλύπτει τις πρόνοιες που προτείνεται να περιληφθούν στο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και αφορούν τη διαγραφή χρεών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «έφαγε κι άλλη πόρτα η Κυβέρνηση για τις εκποιήσεις« και γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών κατέστησαν σαφές χθες πως ως έχει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να περάσει, εκφράζοντας ετοιμότητα να καταθέσουν τροποποιήσεις.

Με πρωτοσέλδιο τίτλο «Κτίζουν νέο νόμο τα κόμματα», η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι βροχή τροπολογιών ετοιμάζονται να καταθέσουν τα κόμματα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις περιουσιών, την ώρα που οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών βρίσκονται σε εκστρατεία να πείσουν τα κόμματα. Αλλού γράφει ότι τέσσερις αλλοδαπές που εργάζονται στον οίκο ανοχής στην Παλώδια, διαπιστώθηκε μετά από προκαταρκτικές εξετάσεις ότι είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, τρεις φορείς ηπατίτιδας και μια φορέας του AIDS. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κούρσα με τον χρόνο στο Υπουργείο Εργασίας για το θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και ότι μέχρι χθες είχαν παραληφθεί 11.000 έντυπα αιτήσεων και σήμερα αρχίζει η καταχώρηση των στοιχείων των αιτητών στο μηχανογραφημένο σύστημα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο «Δεν επιτρέπουν την εκ δευτέρου θυματοποίηση», ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την Τρόικα σχετικά με τις εκποιήσεις, με γνώμονα αυτή τη φορά τις ενστάσεις και διαφωνίες των κομμάτων και της κοινωνίας, είναι ο μόνο δρόμος που απομένει στην Κυβέρνηση, μετά την αρνητική απάντηση που έλαβε απ` όλα τα κόμματα με εξαίρεση το κυβερνών ΔΗΣΥ. Αλλού αναφέρεται σε διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις για την αναφορά στο ψευδοκράτος ως TRNC σε εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε χθες η «Χ». Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Βουλής μπαίνουν τα χρυσά μπόνους του ΚΟΤ και ότι τα σχέδια και χορηγίες του ΚΟΤ τέθηκαν υπό εξέταση σε συσκέψεις στο Υπουργείο Εμπορίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Έκκληση για διαφάνεια στα κριτήρια του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας», αφού ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κάλεσε το Κτηματολόγιο να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν για να καθορίσουν τις αξίες των ακινήτων για σκοπούς φορολόγησης, ενώ προκαλεί έκπληξη η φορολογητέα αξία της γης που αγοράστηκε από την γυναίκα του Προέδρου. Αλλού γράφει ότι η ΑΗΚ επιμένει στην επιβολή τόκου 4,5% στους καθυστερημένους λογαριασμούς από τον Σεπτέμβρη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι γραμματέας στην Ελβετική βουλή έστελνε γυμνές φωτογραφίες της στο κτήριο του κοινοβουλίου σε 11,000 άτομα που την ακολουθούν στο Twitter.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «The Cyprus Daily» υπό τον τίτλο «Ακεφιές για τα κακά δάνεια», γράφει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody`s  προειδοποίησε χθες ότι τα συσσωρευμένα κακά δάνεια μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου.  Σε άλλο θέμα και υπό πρωτοσέλιδα φωτογραφία, γράφει ότι ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να περάσει στον επόμενο γύρο του Champions League αφού κέρδισε την HJK Ελσίνκι με 2-0 στη Λευκωσία, ενώ η ΑΕΛ είχε διαφορετική τύχη αφού έχασε με 3-0 στη Ρωσία από την Ζενίτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δήμος Αμμοχώστου  διεξάγει αντικατοχική συλλαλητήριο το Σάββατο στην Δερύνεια για την επέτειο της κατάληψής της από την Τουρκία και την μετατροπή της σε πόλη-φάντασμα εδώ και 40 χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΑΝ)

 

07/08/2014