Στην αγκαλιά του εγγονού μετά από 36 χρόνια η «πρώτη γιαγιά της πλατείας Μαΐου»

Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή
Μακριά από τις κάμερες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της προέδρου της οργάνωσης «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου», Εστέλα ντε Καρλότο, με τον εγγονό της. Πρόκειται για το παιδί που γέννησε η κόρη της σε ηλικία 24 ετών, προτού δολοφονηθεί από την Χούντα που κυβέρνησε την Αργεντινή μεταξύ 1976-1983.Ο Γκίντο ντε Καρλότο γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1978 σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος  Αίρες. Η μητέρα του, πέρασε λίγες ώρες αγκαλιά με το παιδί της. Ήταν ήδη φυλακισμένη σε κέντρο κράτησης για τη συμμετοχή της σε οργάνωση ανταρτών. Το τέλος της ήταν ζήτημα χρόνου. Όπως για τις χιλιάδες των «εξαφανισμένων» εκείνου του Βρώμικου Πολέμου.

Το παιδί δόθηκε για υιοθεσία σε άλλη οικογένεια. Οι νέοι γονείς τού έδωσαν άλλο όνομα, Ιγκνάσιο Ουρμπάν, το μεγάλωσαν και το σπούδασαν. Πριν από λίγους μήνες εκείνος αποφάσισε να επισκεφθεί την οργάνωση, γιατί είχε αμφιβολίες.

Η οργάνωση «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου» (Abuelas de la Plaza de Mayo) έχει καταφέρει να ενώσει 114 παιδιά με τις βιολογικές τους οικογένειες.

H προσπάθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη και μακρόχρονη: έρευνες σε νοσοκομεία και ληξιαρχεία, αναζήτηση μαρτυριών, ακόμα και της πιο ασήμαντης φαινομενικά λεπτομέρειας. Η πρόοδος της επιστήμης έχει ασφαλώς βοηθήσει, ιδιαίτερα το τεστ DNA.

Η στιγμή της επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους μετά από τόσες δεκαετίες δεν είναι εύκολη.

Η ίδια η Ντε Καρλότο εξηγεί ότι τα εγγόνια που έρχονται στην οργάνωση για να διηγηθούν την ιστορία τους και να αναζητήσουν τις βιολογικές τους οικογένειες είναι γεμάτα αμφιβολίες.

«Οι οικογένειες που μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά συχνά τους λένε: ‘τώρα θα μας εγκαταλείψεις, εμάς που σε μεγαλώσαμε;’. Για αυτό και πολλές φορές περιμένουν πολλά χρόνια για να ψάξουν. Όμως τότε είναι αργά γιατί οι περισσότερες γιαγιάδες είναι πολύ μεγάλες σε ηλικία και πεθαίνουν» εξηγεί η Ντε Καρλότο, η οποία σήμερα είναι 83 ετών. Αν ζούσε η κόρη της θα ήταν 60.

Η πρώτη συνάντηση με την βιολογική του οικογένεια έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον αργεντινό Τύπο, η συγκίνηση ήταν έντονη, οι ιστορίες που διηγήθηκαν ο ένας στον άλλον ήταν ατελείωτες.

Εκείνος στο τέλος της βραδιάς αποχαιρέτησε τη βιολογική του γιαγιά: «Γεια σου, γιαγιά» φέρεται να της είπε.

«Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά, γιατί υπάρχουν πολλές γιαγιάδες εδώ που δεν έχουν ακόμα νιώσει αυτό που ένιωσα εγώ. Δεν ήθελα να πεθάνω χωρίς αυτή την αγκαλιά» δήλωσε η Εστέλα ντε Καρλότο στους δημοσιογράφους την ημέρα που έγινε γνωστό ότι βρέθηκε ο εγγονός της.

Πράγματι, τουλάχιστον 400 βρέφη που δόθηκαν για υιοθεσία εκείνη την περίοδο εξακολουθούν να αναζητούνται.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ