Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 08/08/2014

 

Οι συνέπειες που έχει για την Κύπρο η απόφαση της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από δυτικές χώρες, η γνωστοποίηση από την Κυβέρνηση στην Τρόικα των θέσεων των κομμάτων για το νόμο για τις εκποιήσεις, οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της Τρόικας για τις τροποποιήσεις που προωθούνται από τα κόμματα για το νομοσχέδιο, η σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα του ιού Εμπολα, η νέα διαμαρτυρία της Κύπρου προς τα ΗΕ, μέσω της Μόνιμης της Αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, για το έγγραφο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το χθεσινό μπλακ-άουτ λόγω βλαβών στους σταθμούς Δεκέλειας και Βασιλικού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στην Τρόικα οι αλλαγές” αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι κάποια πρώτα σημεία που έχουν εγερθεί από τις πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις έχουν αποσταλεί στους διεθνείς δανειστές. Αλλού αναφέρει πως το εμπάργκο της Ρωσίας πλήττει και την Κύπρο και συγκεκριμένα κυπριακές εξαγωγές προς τη Ρωσία ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρεται σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών για αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών του ιού Εμπολα.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Αλλα είπα, αλλά το ΔΗΚΟ κατάλαβε, λέει ο Χάρης” αναφέρει πως σε νέο στάδιο αντιπαραθέσεων εισήλθε η διαμάχη Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αφορά τις εκποιήσεις, με τις πλευρές να αποδύονται σε αγώνα εντυπώσεων και να οχυρώνονται στις θέσεις τους. Αλλού αναφέρει πως σείεται η Ευρώπη από τα ρωσικά αντίποινα. Εξάλλου, αναφέρεται στη διαδήλωση των “Φίλων της Γης” και φίλων της χελώνας που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αναπτύξεις που γίνονται σε περιοχές όπου γεννούν οι χελώνες.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “`Δεν δεχόμαστε αλλαγές`” αναφέρει πως υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρόικας δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία ουσιαστική αλλαγή στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, παρά μόνο τεχνικού περιεχομένου διαφοροποιήσεις. Αλλού σημειώνει πως και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Νέα Υόρκη θα διαμαρτυρηθεί για το έγγραφο του διεθνούς οργανισμού που αναφέρεται σε “ΤΔΒΚ”. Επίσης γράφει πως υποβλήθηκαν μόνο 258 αιτήσεις για διόρθωση λαθών που έγιναν στις επανεκτιμήσεις ακινήτων σε τιμές του 2013 στο Κτηματολόγιο.

“Η Χαραυγή” με τίτλο “Κτυπά την Κύπρο ο εφιάλτης των αντιποίνων”  αναφέρει πως ζημιές 12-13 εκ ευρώ θα υποστεί η Κύπρος από την απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Αλλού σημειώνει πως καθόλου ικανοποιητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κατάσταση πληρότητας των φραγμάτων. Επίσης αναφέρεται σε αύξηση 137% στα έσοδα του ΤΕΠ από το φόρο ακινήτων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Οι φόβοι για τον Εμπολα δεν κατάφεραν να περάσουν τα `σύνορα΄” αναφέρει πως η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδια για να μιλήσει απευθείας με το τουρκοκυπριακό καθεστώς για την από κοινού αντιμετώπιση τυχόν επιδημίας του ιού Εμπολα. Αλλού αναφέρει πως 17χρονος στρατιώτης συνελήφθηκε για υπόθεση εκφοβισμού μέσω διαδικτύου και παιδικής πορνογραφίας. Εξάλλου γράφει για τη χθεσινή διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά της δημιουργίας γηπέδων γκολφ κοντά σε παραλίες όπου γεννούν χελώνες στην περιοχή Λίμνη.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο “Αντίποινα της Ρωσίας” αναφέρει πως η Κύπρος επηρεάζεται από το εμπάργκο εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία σε πολλά τρόφιμα ως αντίποινα κατά της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πηγή του ΚΕΒΕ το κόστος των επηρεαζόμενων προϊόντων στις εξαγωγές της Κύπρου προς τη Ρωσία ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό μπλακ-άουτ, λόγω προβλημάτων στους σταθμούς του Βασιλικού και της Δεκέλειας. Αλλού αναφέρεται σε νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που θα επιφέρει αλλαγές στο μέγεθος και τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Στην κόψη του ξυραφιού!” πως στην κόψη του ξυραφιού περπατά η Κυβέρνηση, κρατώντας παραμάσχαλα το μνημόνιο, καθώς είναι η πρώτη φορά από την ένταξή της κυπριακής οικονομίας σε μηχανισμό στήριξης που αναφύεται το ενδεχόμενο επαναδιαπραγματευσης του μνημονίου. Αλλού αναφέρει πως συνεχίζονται οι εκβιασμοί από τους μεγάλους οφειλέτες. Επίσης γράφει πως σενάριο-εφιάλτης για την Τουρκία είναι η εκλογή Ερντογάν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με κύριο τίτλο “Ούτε σπιθαμή γης στα αρπακτικά!” αναφέρει πως πρέπει να αμφισβητηθεί μαζικά ο μονόδρομος της “σωτηρίας των τραπεζών”. Αλλού αναφέρεται στη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επίσης αναφέρεται σε ύβρεις κατά του Μακαρίου που σπέρνουν τη διχόνοια.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)