“Απολογία” Ανδριανού για την (α)τύχη των ολυμπιακών έργων

Αθήνα. Το τελευταίο διάστημα τα ρεπορτάζ που δυσφημίζουν τη χώρα μας για τα 10 χρόνια… επετείου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όλο και πληθαίνουν.

Αρχικά οι Βραζιλιάνοι που θα υποδεχτούν τη διοργάνωση στο Ρίο το 2016, ήρθαν να αναδείξουν πώς είναι η Ελλάδα σήμερα, μετά το όχι και τόσο μακρινό 2004.

Στη συνέχεια, ανέλαβαν οι Γερμανοί που με το γνωστό τους «τακτ» μας χαρακτήρισαν «χρεοκοπημένους».

Σε όλα αυτά, τα ρεπορτάζ που συνοδεύονται από βίντεο και φωτογραφίες που απεικονίζουν την τραγική πραγματικότητα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ήρθαν να απαντήσουν οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού.

Ο κ. Ανδριανός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τόνισε:

«Κατ’ αρχάς έχουμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστά μεταξύ τους ζητήματα:

Το πρώτο αφορά το παρελθόν, αφορά τα δεδομένα που κληρονομήσαμε, αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαστικά πρέπει να κινηθούμε σήμερα. Και το δεύτερο αφορά ακριβώς το τι κάνουμε σήμερα, μέσα σ’ αυτό το αναγκαστικό πλαίσιο, για να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα.

Είναι βεβαίως αλήθεια ότι η ολυμπιακή προετοιμασία έγινε με εντελώς διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και υπό την πίεση του χρόνου. Πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν χωρίς πρόβλεψη για την μετα-ολυμπιακή τους χρήση. Επίσης πολλές από αυτές, όπως ακόμα και τα εμβληματικά στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ, κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εκδοθεί άδεια για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής.

Αυτό είχε ως συνέπεια στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν γίνει έργα συντήρησης και επισκευής από το 2004 μέχρι σήμερα.Αυτά τα προβλήματα πλέον τα επιλύουμε, ξεμπλέκοντας κουβάρια μιας ολόκληρης δεκαετίας:

-Με νομοθετική ρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε τακτοποιούνται οι αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις, που ήταν και προϋπόθεση για να εκδοθούν οι άδειες για έργα συντήρησης και επισκευής.

-Ειδικά για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που επαναλαμβάνω είχε να γίνει από το 2004, διασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουμε δεσμεύσει από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μόνωσης.

-Παρατείνουμε την αθλητική χρήση του Αγίου Κοσμά μέχρι το τέλος του 2015 και αξιολογούμε τις διαθέσιμες λύσεις για τη μετεγκατάσταση, αλλά και για τη χωροθέτηση του προπονητηρίου της Εθνικής Ποδοσφαίρου.

-Τέλος, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που μένουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διαδικασία αδειοδότησης του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του Καυταντζογλείου πέρασε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Ειδικά για τις εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, αφού επιτέλους ξεκαθαρίστηκε νομικά, μόλις πριν από ενάμιση μήνα το ζήτημα της αρμοδιότητας τους, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ σε σύσκεψη που είχαμε την Παρασκευή δεσμεύθηκε να αναλάβει την ευθύνη του καθαρισμού του χώρου, της επισκευής και της αποκατάστασης, για να παραχωρηθεί στη συνέχεια η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε άλλο φορέα ή ΟΤΑ, ο οποίος θα αναλάβει και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Από τη μια λοιπόν οι περισσότερες εγκαταστάσεις που παρουσιάζονται στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, όπως το Μπιτς-Βόλεϊ το Φάληρο, το Σόφτμπολ, το Κανόε-Καγιάκ, ο Σχινιάς, είτε έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση, είτε βρίσκονται στη διαδικασία της αξιοποίησής τους.

Και από την άλλη, για τις εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν, είτε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε από άλλους φορείς, πλέον επιλύουμε τα θεσμικά προβλήματα μιας ολόκληρης δεκαετίας και προχωράμε στη συντήρηση και επισκευή τους, διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους, στο πλαίσιο βέβαια της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ