Έφοδος της εφορίας σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους χωρίς παρουσία εισαγγελέα- Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει

Ελέγχους ακόμα και στα σπίτια για φοροδιαφυγή και μάλιστα χωρίς την παρουσία εισαγγελέα θα μπορεί να διενεργεί η εφορία μετά από απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά από οριακή πλειοψηφία 14-10 ψήφων και όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος οι ελεγκτές θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επίσης οι έρευνες που θα γίνονται στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS θα επιτρέπουν άμεσες κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνεται έλεγχος από την εφορία στα σπίτια φοροφυγάδων χωρίς την παρουσία του εισαγγελέα, σχολίασε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα το αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».