Βούλτεψη: Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν, η Ελλάδα δεν αλλάζει συμμαχίες

Απόλυτη διαβεβαίωση πως οι έλληνες παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν, είτε με κοινοτικά είτε με εθνικά κονδύλια, για τις ζημίες που ενδέχεται να υποστούν από το ρωσικό εμπάργκο, έδωσε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα πως η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της» στο Δυτικό στρατόπεδο.

«Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Προσέθεσε μάλιστα πως ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «μία υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου», αποσαφηνίζοντας πως «υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο να λυθεί το πρόβλημα των αγροτών και να αλλάξουμε συμμάχους».

Σημείωσε παράλληλα πως θα ήταν «γελοίο» από την πλευρά της Αθήνας να προβεί σε «μονομερείς ενέργειες» έναντι της Ρωσίας, τη στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαίοι εταίροι «είναι και αυτοί που έχουν τα δάνειά μας και  αυτό το ξέρουν οι Ρώσοι».

Σχετικά με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, η κ. Βούλτεψη επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών πως τέτοιο μοντέλο «απόσχισης » θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό, θέτοντας ένα προηγούμενο για την απώλεια της Βόρειας Κύπρου.

«Τι θα λέγαμε μετά; Δώσαμε τη μισή Κύπρο αλλά σώσαμε τα ροδάκινα», διερωτήθηκε.

Εξαπέλυσε μάλιστα σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για τις αντιδράσεις τους, σχολιάζοντας πως ο δεν είναι δυνατόν ο κ. Λαφαζάνης να «παριστάνει το βουβάλι» τη στιγμή που διαμορφώνονται οι σχέσεις των πραγματικών «βουβαλιών», δηλαδή της Δύσης και της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας δε την επίσκεψη Τσίπρα στο Άγιον Όρος, έκανε λόγο για πολιτισμικό σοκ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, μπέρδεψε τον κομαντάντε Μάρκος των Ζαπατίστας με τον γέροντα Παΐσιο, γιατί χρησιμοποίησε σύνθημα των αριστερών ανταρτών στο Άγιον Όρος.

Τέλος, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, η κ. Βούλτεψη απέδωσε τα προβλήματα σε λάθος του λογισμικού και όχι σε πολιτικό λάθος, επαναλαμβάνοντας πως η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.