Ο Δήμος Monash «διώχνει» τα «Δημήτρια» από το Eaton Mall

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το Φεστιβάλ «Δημήτρια» που τα τελευταία τρία χρόνια είχε αποκτήσει το «δικό» του στέκι στην ελληνική γωνιά του Oakleigh της Μελβούρνης, το Eaton Mall, φέτος δεν πρόκειται να διεξαχθεί εκεί καθώς ο Δήμος Monash δεν ενέκρινε την αίτηση που υπέβαλε η Παμμακεδονική, η οποία και διοργανώνει το Φεστιβάλ.
Τα «άσχημα» νέα, όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Δημήτρης Μηνάς, γνωστοποιήθηκαν στον παροικιακό οργανισμό πριν από περίπου ένα μήνα με επιστολή του Δήμου.

Ο Δήμος στην επιστολή του αναφέρει ότι ο βασικός λόγος της άρνησής του να παραχωρήσει τη σχετική άδεια είναι το γεγονός ότι μετά την ανάπλαση του «ελληνικού» πεζόδρομου του Oakleigh και την εγκατάσταση διακοσμητικών και άλλων λειτουργικών αντικειμένων εκεί, είναι ανέφικτο ο χώρος αυτός να φιλοξενήσει πολύ κόσμο. Αναφέρει, επίσης, ότι για λόγους ασφαλείας, ο συγκεκριμένος χώρος κρίνεται ακατάλληλος για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ που, όπως ανέφερε στη σχετική της αίτηση η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας, κάθε χρόνο προσελκύει έως και 10.000 άτομα.

Από το περσινό φεστιβάλ "Δημήτρια" που διεξήχθη στο Eaton Mall. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Από το περσινό φεστιβάλ “Δημήτρια” που διεξήχθη στο Eaton Mall. Φώτο: Κώστας Ντεβές

Η Παμμακεδονική Ένωση στην αίτησή της είχε θέσει ως επιθυμητή ημερομηνία διεξαγωγής του Φεστιβάλ «Δημήτρια» την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, αλλά ο Δήμος δεν ενέκρινε ούτε και αυτή.

Στην απαντητική επιστολή που απέστειλε η Δήμος, ορίζεται κατ’ αρχήν ως ημερομηνία η Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, και δίνει την εναλλακτική λύση στον παροικιακό οργανισμό να διεξάγει το Φεστιβάλ στο πάρκο Warrawee, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Eaton Mall.

Η απόφαση του Δήμου έχει στην κυριολεξία εξοργίσει την Παμμακεδονική Ένωση. «Δεν το περιμέναμε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τώρα, δεν ξέρουμε πού να πάμε, δεν ξέρουμε ούτε αν θα το κάνουμε» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Μηνάς. «Το θέμα, όμως, δεν είναι εκεί, το θέμα είναι ότι ένας από τους δημοτικούς συμβούλους πάει και κάνει καμπάνια στα μαγαζιά του Eaton Mall και προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι επικίνδυνο να γίνει το Φεστιβάλ εκεί» καταγγέλλει ο κ. Μήνας.

Πάντως, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή που έστειλε η Παμμακεδονική στις 12 Μαΐου στο Δήμο και την οποία συνυπογράφουν είκοσι ιδιοκτήτες ελληνικών καταστημάτων του Eaton Mall, η οργάνωση των «Δημητρίων» εκεί τους βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και, σίγουρα, αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν καθώς το Φεστιβάλ θα αυξήσει και την εμπορική κίνηση στον πεζόδρομο.

KOΝΤΡΑ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ OΑKLEIGH ή ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ-ΔΗΜΟΥ MONASH (;)

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μηνάς αφήνει αιχμές για προνομιακή μεταχείριση της Ελληνικής Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων από το Δήμο, η οποία διοργανώνει το δικό της Φεστιβάλ το Σάββατο, 1η και την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, στο ίδιο πάρκο, που ο Δήμος προτείνει και στην Παμμακεδονική να κάνει το δικό της Φεστιβάλ.
«Εμείς δεν κλείνουμε το Eaton Mall, εμείς κλείνουμε ένα κομμάτι του Arthurton Road, στο Eaton Mall. Έτσι και αλλιώς, αν είναι μία καλή μέρα θα περάσει 10.000 κόσμος. Δεν ξέρω, αλλά ίσως η απόφαση του Δήμου, που πέρυσι έδωσε στην Κοινότητα Oakleigh $20.000 και εμείς μέχρι τώρα έχουμε πάρει μόνο $6.000, να στηρίζεται στην εύνοια που δείχνει στην Κοινότητα. Δεν ξέρω».

Πριν από κάμποσο καιρό, ο κ. Μηνάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Oakleigh, κ. Άγγελο Σαρδέλη, προκειμένου να συζητήσουν τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ «Δημήτρια» και του Φεστιβάλ «Oakleigh Greek Glendi». Η πρωτοβουλία για την οργάνωση του Φεστιβάλ ήταν του κ. Σαρδέλη, αλλά έγινε και μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Monash.

Οι ηγεσίες των δύο παροικιακών οργανισμών δεν κατάφεραν, όμως, να τα βρουν. Τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ την απέρριψε η Παμμακεδονική. Σύμφωνα με σχετική απαντητική επιστολή που έστειλε στο Δήμο, δεν ήθελε το Φεστιβάλ να γίνει στο πάρκο, όπως ο Δήμος ήθελε για το ‘δύο σε ένα’ ελληνικό γλέντι, επειδή, όπως ανέφερε η Παμμακεδονική, ήταν ασύμφορο από οικονομικής άποψης.

Ένας άλλος λόγος για την απόρριψη της συνεργασίας ήταν το γεγονός ότι το Φεστιβάλ «Δημήτρια» θα έχανε την πολιτιστική ταυτότητα που έχει, αλλά και το γεγονός ότι στην πρόταση της Κοινότητας Oakleigh δεν αναφερόταν πουθενά ο όρος «Δημήτρια» στον τίτλο του από κοινού Φεστιβάλ.

Ο κ. Μηνάς, πάντως, επιμένει ότι η κόντρα που έχει ξεσπάσει δεν είναι κόντρα κατά της Κοινότητας Oakleigh, αλλά κατά του Δήμου Monash.

«Θα συναντηθούμε και θα το ξανασυζητήσουμε» είπαν με ένα στόμα, τόσο ο κ. Μηνάς όσο και ο κ. Σαρδέλης στο «Νέο Κόσμο».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Oakleigh ανέφερε, επίσης, στο «Νέο Κόσμο» ότι ο Δήμος Monash του είχε γνωστοποιήσει εδώ και καιρό ότι, μετά την ανάπλαση του Eaton Mall, δεν θα προωθεί τη διοργάνωση φεστιβάλ εκεί. «Το ξέραμε, μας το είχαν πει και δεν προσπαθήσαμε να καπελώσουμε την Παμμακεδονική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρδέλης, προσθέτοντας ότι ευελπιστεί ότι, τελικά, θα επέλθει συμφωνία».

Πάντως, ο κ. Μηνάς όπως προαναφέραμε είναι ανένδοτος για τη μεταφορά των «Δημητρίων» στο πάρκο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Βασίλης Ποντίκης, εξουσιοδοτημένος από το Δήμο Monash να συζητήσει με την Παμμακεδονική Ένωση και την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Oakleigh το ενδεχόμενο οργάνωσης του Φεστιβάλ από κοινού, μακριά από το Eaton Mall, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ότι ο αυξανόμενος όγκος του κόσμου υποχρέωσε το Δήμο να απαγορεύσει την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον «ελληνικό» δρόμο του Oakleigh.

«Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την αίτηση της Παμμακεδονικής Ένωσης για πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Eaton Mall κατόπιν συμβουλής από τους αρμόδιους υπαλλήλους μας και την αστυνομία, ότι ο χώρος είναι πολύ μικρός και επικίνδυνος για το μεγάλο αριθμό των πολιτών, που συνωστίζονται την ημέρα του Φεστιβάλ.
Προτείναμε να συνεργαστούν η Παμμακεδονική Ένωση με την Ελληνική Κοινότητα Oakleigh για την οργάνωση από κοινού του Φεστιβάλ στο γειτονικό Warawee Park. Η συνεργασία των δύο φορέων μεταξύ τους είναι θέμα δικό τους και ευχόμαστε να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία».

Ο κ. Ποντίκης διαβεβαιώνει, ότι «δεν υπάρχει» καμία προκατάληψη κατά της Παμμακεδονικής, απεναντίας ο Δήμος εκτιμά την άψογη συνεργασία με την Ένωση.
«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει προκατάληψη κατά της Παμμακεδονικής, διότι ως Δήμος συνεργαστήκαμε άψογα με τον φορέα επί σειρά ετών. Αυτά που λέγονται, περί απόρριψης της αίτησης της Παμμακεδονικής επειδή δεν εδρεύει στο Δήμο Monash δεν αληθεύουν, είναι ανακριβείς ερμηνείες της απόφασης του Δήμου» τονίζει.

Τέλος, ο κ. Ποντίκης εύχεται η Παμμακεδονική και η Κοινότητα Oakleigh «να καταφέρουν να συνεννοηθούν, ώστε να οργανώσουν από κοινού ένα εντυπωσιακό Φεστιβάλ, που θα προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, την πολυπολιτισμική κοινότητα του Oakleigh και όχι μόνο».

Στις καταγγελίες του κ. Μηνά, αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν το Δήμο να προτείνει την 26η Οκτωβρίου ως ημέρα διοργάνωσης των «Δημητρίων», απάντησε και ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Geoff Lake. Στην έγγραφη απάντησή του που έστειλε στο «Νέο Κόσμο», αναφέρει τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Monash συνεργάστηκε τόσο με την Παμμακεδονική Ένωση όσο και με την Ελληνική Κοινότητα Oakleigh και Περιχώρων, για να λυθεί το πρόβλημα των ημερομηνιών των δύο Φεστιβάλ. Και οι δύο οργανισμοί ήθελαν τα Φεστιβάλ τους να γίνουν την ίδια μέρα, η Παμμακεδονική στις 2 Νοεμβρίου και η Κοινότητα Oakleigh στις 1 και 2 Νοεμβρίου. Εντούτοις, οι δύο οργανισμοί είχαν διαφορετικές απόψεις για το τι ήθελαν και για τρόπο διεξαγωγής των Φεστιβάλ τους, συνεπώς η συνδιοργάνωση ενός φεστιβάλ δεν είναι εφικτή. Οποιοιδήποτε υπαινιγμοί ότι το Συμβούλιο ευνοεί τον ένα οργανισμό έναντι του άλλου είναι λανθασμένοι.
Το Συμβούλιο εκτιμά την συμβολή και των δύο οργανισμών στην ευρύτερη κοινότητα του Monash. Προτείναμε στην Παμμακεδονική Ένωση η τέλεση του Φεστιβάλ της να γίνει στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα που εορτάζει και ο Άγιος Δημήτριος, του οποίου το Φεστιβάλ φέρει το όνομα. Επίσης, πιστεύουμε ότι για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, το πάρκο Warrawee είναι καταλληλότερο από το Eaton Mall για την τέλεση τέτοιων εκδηλώσεων.

Θα δυσαρεστηθούμε αν το Φεστιβάλ «Δημήτρια» δεν λάβει χώρα, αλλά αυτή η απόφαση επαφίεται πλέον στην Παμμακεδονική».

Το τέλος των «Δημητρίων» στο Oakleigh, ή η αρχή ενός νέου μεγαλύτερου Ελληνικού φεστιβάλ ίσως αποφασιστεί από τους ηγέτες των δύο οργανισμών αν τελικά συναντηθούν όπως προαναφέραμε. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Δήμος πήρε την απόφασή του, που σύμφωνα με τα λεγόμενα τόσο του δημάρχου όσο και του δημοτικού συμβούλου κ. Ποντίκη, είναι… τελεσίδικη.