Ιράκ: Πολιτική συμμαχία σιιτών για να βρεθεί λύση

Μια πολιτική συμμαχία που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ είναι κοντά σε συμφωνία που θα καταστήσει δυνατόν τον διορισμό νέου πρωθυπουργού όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Τα σιιτικά κόμματα προτείνουν στον νυν πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα η οποία βρίσκεται υπό την απειλή της σουνιτικής εξέγερσης του Ισλαμικού Κράτους. Το όνομα του αλ-Αμπάντι έχει αναφερθεί ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του αλ-Μαλίκι στην πρωθυπουργία.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε μέσω tweet ο αναπληρωτής πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου ήρθαν αφότου αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ειδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και σιίτες πολιτοφύλακες πιστοί στον αλ-Μαλίκι έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικούς τομείς της Βαγδάτης. Νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός μέσω διαγγέλματός του αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία.

“Πλήρη στήριξη” παρέχουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “υποστηρίζουν πλήρως” τον πρόεδρο του Ιράκ Φαούντ Μασούμ ως εγγυητής του Συντάγματος του Ιράκ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ-Μαλίκι κατηγόρησε τον ιρακινό πρόεδρο για παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Ιράκ.

«Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω εξαναγκασμού ή χειραγώγησης της συνταγματικής ή δικαστικής διαδικασίας » ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε δήλωσή της. Όπως είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Ιράκ και είναι σε επαφή με τους ιρακινούς ηγέτες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από το βράδυ της Κυριακής ειδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό αλ-Μαλίκι είχαν αναπτυχθεί σε στρατηγικούς τομείς της Βαγδάτης αφότου ο ιρακινός πρωθυπουργός μέσω διαγγέλματός του αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ιράκ γίνονται “Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον ανέφερε ότι “προκαλεί φρίκη η ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης” στο βόρειο Ιράκ. “Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επισήμανε.