Βέτο Χαρ.Αθανασίου για τις εφόδους εφοριακών στα σπίτια – Μόνο παρουσία δικαστικών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι το άρθρο 9 του Συντάγματος προβλέπει ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο
– Το υπουργείο Οικονομικών μετά την θύελλα αντιδράσεων αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο
– Όλα ξεκίνησαν όταν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάνθηκε ότι θα μπορούν εφοριακοί χωρίς την παρουσία εισαγγελέα να κάνουν ελέγχους ακόμα και σε σπίτια!

Την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε η γνωμοδότηση του Νομικού Συβουλίου του Κράτους την οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών και να παραβιάζει ακόμα και το οικιακό άσυλο προκειμένου να κάνουν ελέγχους οι εφοριακοί.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στο πλαίσιο των διατάξεων του Συντάγματος, με τις οποίες η κατοικία αποτελεί άσυλο θα πρέπει να κριθεί το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών.

«Το επιτρεπτό της κατ’ οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών, πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματος μας με την οποία διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Η ίδια προστασία παρέχεται και με το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου.

Χθες, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να στείλει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου που επιτρέπει τις κατ’ οίκον εφόδους των εφοριακών σε οφειλέτες του δημοσίου.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και μετά το σάλο που είχε προκληθεί, αλλά και την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων).

Οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.