Ελληνικός εμφύλιος με πολιτικές προεκτάσεις στην Μελβούρνη

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com

Μία αποκοτιά του Δήμου Monash έχει διχάσει τον ελληνισμό του Oakleigh και της ευρύτερης Μελβούρνης. Η απόφαση του Δήμου «να κάνει έξωση» του Φεστιβάλ «Δημήτρια» από το Eaton Mall για «λόγους ασφαλείας», έχει σημάνει εξέγερση των συλλόγων-μελών της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας και του ευρύτερου ελληνισμού κατά του Δήμου Monash.

Οι υποστηρικτές της Παμμακεδονικής απορρίπτουν τα περί «ασφαλείας του κοινού», που επικαλείται ο Δήμος, και κάνουν λόγο «για μεροληπτική» μεταχείριση της Ένωσης επειδή δεν είναι «δημότης» Monash.index

Μομφές εκτοξεύονται και κατά της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Oakleigh και Περιχώρων, από την Παρασκευή, που διέρρευσαν τα πρακτικά συνάντησης παραγόντων της Παμμακεδονικής με παράγοντες της Κοινότητας, από τα οποία προκύπτει, ότι η Κοινότητα Οakleigh ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Παμμακεδονική για την οργάνωση από κοινού ενός Φεστιβάλ στο πάρκο Warrawee Park, υπό την αιγίδα της Κοινότητας.

Μετά την αψυχολόγητη απόφασή του, ο Δήμος Monash πρότεινε στους δύο φορείς «να συνεργαστούν» για την οργάνωση μίας «κοινής εκδήλωσης» στις 2 Νοεμβρίου -ημερομηνία που η Παμμακεδονική οργάνωνε το «Γλέντι» στο Eaton Mall- στο γειτονικό Warrawee Park.

Όντως, έγινε μία συνάντηση μελών των δύο φορέων, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής, κ. Δημήτρης Μηνάς, δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ότι η Παμμακεδονική είναι «διατεθειμένη να πάει στο πάρκο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να παίξει δεύτερο ρόλο» στην οργάνωση και την πραγματοποίηση ενός κοινού Φεστιβάλ.

Η άρνηση της Παμμακεδονικής «να παίξει δεύτερο ρόλο» έθεσε τέλος στις «συναινετικές» διαπραγματεύσεις, που πρότεινε ο Δήμος, με την Παμμακεδονική να προειδοποιεί, ότι «η υπόθεση θα έχει συνέχεια» σε παροικιακό και πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Μηνάς ζητά από το Δήμο να δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπαλλήλων τoυ και της Αστυνομίας, για τους «κινδύνους» που εγκυμονεί η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Eaton Mall, καθώς και λεπτομέρειες για «τη χρηματική βοήθεια, που προσφέρει ο Δήμος στην Κοινότητα Oakleigh για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Warrawee Park».

Σημειώνεται, ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Oakleigh οργανώνει τελευταία δικό της Φεστιβάλ εντός του Οκτωβρίου ενώ συμμετείχε με συγκροτήματά της στο Φεστιβάλ «Δημήτρια». Απλώς, φέτος θα πραγματοποιήσει το Φεστιβάλ στις 2 Νοεμβρίου -ημερομηνία που είχε «ρεζερβέ» η Παμμακεδονική- κατόπιν πρότασης του Δήμου Monash προς την Παμμακεδονική να κάνει το δικό της Γλέντι στις 26 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Δημητρίου προστάτη της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι 4 από τους 11 συμβούλους του Δήμου Monash είναι ελληνικής καταγωγής και, μάλιστα, δύο εξ αυτών οι κ. Σταύρος Δημόπουλος και Θεόδωρος Ζωγράφος είναι υποψήφιοι βουλευτές για την έδρα Oakleigh, ο πρώτος με το Εργατικό Κόμμα και ο δεύτερος με το Φιλελεύθερο Κόμμα. Εκτιμάται, ότι οι δύο υποψήφιοι «θα πληρώσουν τη νύφη». Ήδη, μεγάλη μερίδα του ελληνισμού κατηγορεί τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής ότι δεν στήριξαν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την «εθνική σημασία» προβολής της Παμμακεδονικής.

Τέλος, οι καταστηματάρχες του Oakleigh, που ωφελήθηκαν άμεσα από τη μαζική προσέλευση Ελλήνων στο Φεστιβάλ της Παμμακεδονικής τηρούν στάση αναμονής.