Πλούσιο και δημιουργικό το θερινό σχολείο για νέους ομογενείς στην Καλαμάτα

DSC_0951

Published on: Aug 13, 2014 @ 11:35

Το Θερινό Σχολείο του 2014 για νέους ομογενείς που για ένατη χρονιά οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών) και την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά με την συνεργασία του ΤΕΙ Πελοποννήσου και άλλων τοπικών φορέων, άρχισε την Δευτέρα 14 Ιουλίου και τελείωσε το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Επιστημονική Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου 2014 ήταν η Καθηγήτρια, κα Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ο Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Τζαλαλής ο οποίος και επόπτευσε τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου.

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους συνείδησης. Ταυτόχρονα τα παιδιά βιώνουν καθημερινά την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό στην Καλαμάτα, και στη Μεσσηνία γενικότερα, που είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Στο Θερινό Σχολείο φέτος συμμετείχαν 39 μαθητές, οι μισοί εκ των οποίων ήταν Μεσσηνιακής καταγωγής, και τέσσερεις δάσκαλοι. Οι μαθητές ήταν: 28 από τον Καναδά, 7 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 2 από την Ρωσσία, 1 από την Ουκρανία και 1 από την Γερμανία. Οι δάσκαλοι ήταν: 2 δασκἀλες από τον Καναδά (Ευαγγελία Μάρκου και Βασιλική Βάσσου), 1 δασκάλα από την Αμερική (Μαρία Σκουρή) και 1 δάσκαλος από την Ουκρανία (Νίκος Κανταρτζής). Από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά συμμετείχαν η Πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας κ. Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο από το Σικάγο, η Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γεωργία Χρέππα από το Τορόντο, και ο Β” Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Π. Γιαννέτος από το Σικάγο.DSC_0361

Τα μαθήματα που διδάχτηκαν ήταν: Ελληνική Γλώσσα (η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε σε τρία επίπεδα), Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός, Ελληνική Λαογραφία και Φιλοσοφία. Δίδαξαν Ελληνικά οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου κ. Ελένη Βολονάκη, Μαργαρίτα Σωτηρίου και η δασκάλα των Ελληνικών από το Τορόντο Ευαγγελία Μάρκου. Ιστορία δίδαξε ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Χρήστου, Λαογραφία ο κ. Δουλαβέρας και Φιλοσοφία ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα και φέτος ήταν αρκετά πλούσιο και δημιουργικό. Το σχολείο επισκέφτηκε την Αρχαία Μεσσήνη, τις Μυκήνες, το Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολουθήσαμε και τους Βατράχους του Αριστοφάνη), την Αρχαία Ολυμπία, και την Πύλο. Επίσης επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της

Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης και την Ακρόπολη. Οι συμμετέχοντες επίσης επισκέφτηκαν το Costa Navarino, πραγματοποίησαν εκδρομή στον Ταϋγετο και απόλαυσαν όμορφες παραλίες, εκτός φυσικά από την παραλία της Καλαμάτας, όπως της Φοινικούντας, της Μπούκα και του Καλού Νερού.

DSC_0305

Η επιτυχία του θερινού σχολείου είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της συνεργασίας ενός μεγάλου αριθμού φορέων, ατόμων και οργανισμών. Είναι μια προσφορά όλων μας προς τους νέους και το μέλλον του ελληνισμού της διασποράς. Οι φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην λειτουργία του Θερινού Σχολείου του 2014, εκτός φυσικά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήταν οι εξής:

* Το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ο Πρόεδρός του κ. Δημήτριος Βελισσαρίου με τη συμπαράσταση των καθηγητών του ΤΕΙ κ. Επαμεινώνδα Κάρτσωνα, κ. Αναστάσιο Κώτσιρα, κ. Κωνσταντίνο Δελλή και την κ. Σταυρούλα Τσαγκάρη.

* Το Φιλοσοφικό Κέντρο Αρφαρών του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου με τη συμπαράσταση των εισηγητών Γεωργίου Κουρκούτα, Γεωργίου Τσουκαλά και Γιάννη Ρουσσάκη.

* Ο Αντιπρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας και επιχειρηματίας στο Σικάγο κ. Βασίλης Γιαννέτος, οι επιχειρηματίες κυρίοι Γεώργιος Πηγαδάς και Κώστας Αθανασούλιας από το Τορόντο, ο κ. Σπύρος Βολονάκης (υπεύθυνος των προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Καναδά) και ο κ. Δημήτριος Γιαννόπουλος από το Σικάγο, πρώην Γενικός Γραμματέας της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

* Η Εταιρεία Τροφίμων Παπαδημητρίου για την προσφορά δώρων στους συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο.

Επίσης ευχαριστούμε για τον εμπλουτισμό του προγράμματος:

* Τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, τον αναπληρωτή κ. Τάσο Ζόμπολα και τον καθηγητή του Κέντρου κ. Γεώργιο Αργυροηλιόπουλο.

* Τον κ. Αναστάσιο Μπέλια, Ερευνητή του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδειακής Φυσικής, Νέστωρ Πύλου.

* Την κ. Θεοδώρα Σπανού (Διευθύντρια του Στρατιωτικού Μουσείου) και τον κ. Πάνο Κοσμόπουλο (Πρόεδρο του Συλλόγου προς Διάδοση των Γραμμάτων).

* Τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ταϋγέτου» κ. Κώστα Μπαρσινίκα, τον Αντιπρόεδρο Ηλία Λάζαρο, τον πρώην Πρόεδρο κ. Γεώργιο Τσουκλέρη και το μέλος του συλλόγου κ. Πέτρο Αλάμαρα.

* Τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο Πρόεδρο του Costa Navarino και την υπεύθυνη για τα σχολικά προγράμματα κ. Λία Ζαμπέτογλου.

* Τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας και τον κ. Κώστα Νικολέα.

* Τον κ. Άγη Τσακαλάκο (Δάσκαλο Παραδοσιακών Χορών).

* Την καθηγήτρια Νικολίνα Λέκα για την διάλεξή της στο Μανιάκι.

* Και τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Παναγιώτη Παράσχη και Γεώργιο Θεοφάνους για τις μεταφραστικές τους υπηρεσίες, όταν τους ζητήθηκε.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την οργάνωση του προγράμματοςDSC_0655

* Τον εκπρόσωπο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας στην Μεσσηνία κ. Μιχάλη Σούμπλη και την Διοικητική Υπάλληλο του Πανεπιστημίου κ. Μαρία Μπαφίτη΄.

* Τέλος ευχαριστούμε όλα εκείνα τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία προβάλουν την αγάπη των παιδιών για το σχολείο, τονίζουν τη σπουδαιότητα του σχολείου για την ομογένεια και προωθούν το πρόγραμμα στην τοπική κοινωνία.

Κατά την τελετή λήξεως του θερινού σχολείου η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά τίμησε την Καθηγήτρια κ. Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου για την ίδρυση του θερινού σχολείου και την προσφορά της στην παιδεία του απόδημου ελληνισμού με δώρα και μια τιμητική πλακέττα η οποία έγραφε:

“Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά εκφράζει την ευγνωμοσύνη της και την υψίστη τιμή προς την κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την ίδρυση, την άοκνη μέριμνα και την ανιδιοτελή προσφορά της προς το Θερινό Σχολείο (2006-2014) των τέκνων του Οικουμενικού Ελληνισμού”.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του σχολείου εξαρτάται μόνο από τις ερανικές προσπάθειες της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, η οποία όμως προσπαθεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για τη συνέχιση του σχολείου. Ας ελπίσουμε ότι οι εδώ φορείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, θα βοηθήσουν όσο γίνεται πιο δημιουργικά και αποτελεσματικά γιατί το θερινό σχολείο πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε εμείς οι απόδημοι και οι εδώ φορείς στους νέους ομογενείς, ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε για τη διατήρηση και μετάδοση της πολιτισμικής μας ταυτότητας στην επόμενη γενιά.

Από τα παιδιά ζητάμε να γίνουν Πρεσβευτές του Ελληνισμού. Έχουμε ένα θαυμάσιο και λαμπρό πολιτισμό που πρέπει να τον γνωρίζουμε, να είμαστε περήφανοι για αυτόν, και που αξίζει να τον διατηρήσουμε και να τον μεταδώσουμε στην επόμενη γενιά. Γίνετε Πρεσβευτές της Μεσσηνίας. Γίνετε πρεσβεστές της Ελλάδας. Διαλαλήστε παντού την ομορφιά της καρποφόρου, γραφικής και πλούσιας σε ομορφιά και ιστορία Μεσσηνίας. Να μάθουν όλοι πόσο υπέροχη και καταπληκτική είναι η Μεσσηνία μας, την οποία ο περιηγητής Παυσανίας απεκέλεσε “Μακαρία Γη”.

Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

DSC_0081

 

DSC_0361 (1)DSC_0394DSC_0068