Ισλάμ ή θάνατος: Σφαγή δεκάδων Γεζίντι από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ

Βαγδάτη
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να «κατέσφαξαν» περίπου 80 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι σε χωριό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σύμφωνα με μέλος της μειονοτικής ομάδας που έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο και δύο Κούρδους αξιωματούχους.Μαρτυρίες επιζώντων αναφέρουν πως έως και 200 γυναίκες και παιδιά απήχθησαν από τους σουνίτες ισλαμιστές και φέρεται να έχουν μεταφερθεί στην πόλη Ταλ Αφάρ, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ανώτατος Κούρδος αξιωματούχος Χοσιάρ Ζεμπαρί, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, δήλωσε ότι οι άνδρες στο χωριό Κόκο εκτελέστηκαν σε δύο ομάδες το απόγευμα της Παρασκευής αφότου έφτασε στο χωριό φάλαγγα οχημάτων των τζιχνατιστών.

«Πιστεύουμε ότι τους σκότωσαν λόγω της θρησκείας τους. Αλλαξοπιστείτε ή πεθαίνετε» είπε ο Χοσιάρ Ζεμπαρί.

Αργότερα επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους έπληξε δύο οχήματα της φάλαγγας, ανέφερε ο ίδιος.

Υπό διωγμό οι Γεζίντι στο Ιράκ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Υπό διωγμό οι Γεζίντι στο Ιράκ (Φωτογραφία: Associated Press )

Mέλος της μειονότητας των Γεζίντι, που έχει εκλεγεί στο ιρακινό Κοινοβούλιο, καθώς και ένας ακόμη Κούρδος αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν τη σφαγή και ανέφεραν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έως και 200 γυναίκες και παιδιά του χωριού απήχθησαν από τους τζιχαντιστές.

Ο γεζίντι βουλευτής Μαζάμα Χαλίλ είπε ότι επικοινώνησε με τους χωρικούς που είχαν επιζήσει από την επίθεση και αυτοί του μετέφεραν ότι η σφαγή διήρκεσε περίπου μια ώρα. Ένας κάτοικος κοντινού χωριού, δήλωσε επίσης ότι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που κατάγεται από την ίδια περιοχή του έδωσε λεπτομέρειες της αιματοχυσίας.

«Μου είπε ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν πέντε ημέρες προσπαθώντας να πείσουν τους χωρικούς να ασπαστούν το Ισλάμ και ότι μια ακόμη προσπάθεια προσηλυτισμού έγινε και σήμερα» ανέφερε ο χωρικός. «Στη συνέχεια μου είπε ότι συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού και τους σκότωσαν. Οι γυναίκες και τα κορίτσια πιθανόν μεταφέρθηκαν στο Ταλ Αφάρ, όπου βρίσκονται οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Οι πληροφορίες που μετέφερε ο χωρικός δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ιράκ μιλώντας στο Reuters.

Ο Μοχάμεντ αλ Σία Σουντάνι είπε ότι οι σουνίτες μαχητές έχουν θάψει ακόμη και ζωντανούς μερικά από τα θύματά τους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Περίπου 300 γυναίκες απήχθησαν ως σκλάβες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επικράτηση των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλα τμήματα του βόρειου Ιράκ στα σύνορα με την κουρδική περιοχή έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση της Βαγδάτης και προκάλεσε τις πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές από το τέλος της εισβολής του 2001, ενώ δημιούργησε μεγάλο κύμα προσφύγων μεταξύ των χριστιανών και των Γεζίντι που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters