Αυτονομιστές: 150 οχήματα και 1.200 μαχητές έρχονται από Ρωσία στην Ουκρανία

Πομπή 150 οχημάτων και 1.200 μαχητών κατευθύνεται από τη Ρωσία προς την περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο ο «πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» που έχουν κηρύξει οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές.

Οι επίμαχοι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από τη Ρωσία.

«Θα ήθελα να σας δώσω κάποια ευχάριστα νέα. Αυτή τη στιγμή κινούνται προς το διάδρομο [που συνδέει τα εδάφη των ανταρτών με τη Ρωσία] 150 οχήματα. Εξ αυτών, τα 30 είναι τανκ και τα υπόλοιπα είναι τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα κατά προσωπικού», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο σε δήλωσή του προς τη «Βουλή» του Ντόνετσκ. Το σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Προσέθεσε πως τα οχήματα συνοδεύονται από 1.200 μαχητές που έχουν λάβει τέσσερις μήνες εκπαίδευσης στη Ρωσία.

Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία πως παρέχει όπλα και εκπαίδευση στους φιλορώσους αντάρτες, κατηγορία την οποία η Μόσχα απορρίπτει εμφατικά.

Η δήλωση Ζαχαρτσένκο ήλθε μία ημέρα αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε πως κατέστρεψε μέρος ρωσικής οχηματοπομπής αρμάτων που εισέβαλε σε ουκρανικό έδαφος. Η Μόσχα διέψευσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του NATO έκανε λόγο για ρωσική «επιδρομή» στην Ουκρανία, χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκρούσεις.

Σταθμευμένο στα σύνορα το ανθρωπιστικό κομβόι

Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένη στη ρωσική πλευρά των ρωσο-ουκρανικών συνόρων παραμένει η αυτοκινητοπομπή περίπου 280 φορτηγών που μεταφέρει ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία.

Η πομπή πρέπει να ελεγχθεί από ουρκανούς συνοριοφύλακες, εν μέσω Δυτικών εικασιών πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για ρωσική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε την Παρασκευή τον αμερικανό ομόλογό του ότι «ουδείς Ρώσος στρατιώτης επιβαίνει στην οχηματοπομπή και η Μόσχα δεν έχει σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για μια περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία».

Οι συνοριοφύλακες και τελωνειακοί που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος δεν έχουν ξεκινήσει την επιθεώρηση, καθώς αναμένουν έγγραφα εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού που έχει αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στα προπύργια των ανταρτών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα έστειλε στις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας μία ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο των φορτηγών.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρίσκεται στο σημείο, Πολ Πίκαρντ, εξήγησε από την πλευρά του ότι συνάντηση μεταξύ των τελωνειακών Αρχών της Ρωσίας και των εκπροσώπων της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στα ρωσικά φορτηγά, ενώ περιμένει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

skai.gr