Στα χέρια των Κούρδων το φράγμα της Μοσούλης

Στα χέρια των κούρδων ανταρτών πεσμεργκά Κουρδικές έπεσε το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης, μετά από σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που το είχαν καταλάβει στις 7 Αυγούστου, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, επικαλούμενα κούρδους αξιωματούχους.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες σφυροκόπησαν τις θέσεις των τζιχαντιστών.

Η πτώση του φράγματος συνιστά σημαντική νίκη στην προσπάθεια απελευθέρωσης της ίδια της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τα μέσα Ιουλίου.

Το φράγμα της Μοσούλης, μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του Ιράκ, παρέχει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και είναι απαραίτητο για την άρδευση τεράστιων καλλιεργούμενων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ.

Από τα μέσα Ιουλίου, το Ισλαμικό Κράτος έχει κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλες εκτάσεις γης στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ, πετυχαίνοντας μία σειρά νικών έναντι του τακτικού ιρακινού στρατού και των κούρδων μαχητών.

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία έχουν αρχίσει να στέλνουν όπλα στους κούρδους μαχητές προκειμένου να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Το ενδεχόμενο εξοπλισμού των πεσμεργκά εξετάζουν επίσης Γερμανία και Βρετανία, μετά το σχετικό «πράσινο φως» που έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνει πως το Λονδίνο πρέπει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμή του προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και να αποτραπεί η δημιουργία ενός «τρομοκρατικού κράτους» στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε