Γεωπολιτικά θέματα στη συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ/En.

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Ο κ. Αβραμόπουλος πραγματοποίησε την τρίτη διμερή επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στο Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όπως ανακοίνωσε στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τόσο η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία όσο και γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας.

«Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα.

Πάνω από όλα όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας.

Συμφωνήσαμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Τα ζητήματα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της. Η ελληνική Κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας.»

Πηγή: Newpost.gr

Readout of Secretary of Defense Chuck Hagel’s meeting with Greece Minister of Defense Dimitrios Avramopoulos

Pentagon Press Secretary Rear Adm. John Kirby provided the following readout:

Secretary of Defense Hagel expressed his gratitude for our strong military relationship with Greece and for the hospitality of the Greek people in hosting U.S. forces in Souda Bay, Crete. Secretary Hagel and Minister Avramopoulos spoke at length about their bilateral military-to-military cooperation as outlined in the U.S.-Greece Defense Cooperation Roadmap. The roadmap highlights joint training and exercises undertaken by the United States and Hellenic armed forces, and other security cooperation activities. Secretary Hagel also thanked Greece for its international contributions to the Balkans and the Middle East.

The two leaders agreed to keep in close contact, especially to work toward a successful NATO Summit in September.

Panhellenicpost.com