Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 23/08/2014

Η χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών στο Προεδρικό για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, οι επαφές του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair Μάικλ Ο` Λίρι στο νησί για τις Κυπριακές Αερογραμμές και ο εντοπισμός εργαστηρίου παρασκευής κοκαΐνης στην Ορόκλινη από την ΥΚΑΝ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια“, υπό τον τίτλο “ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ”, γράφει ότι επταήμερο τελικών διαβουλεύσεων για την τύχη του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις άρχισε από χθες με τη μαραθώνια συνεδρίαση των πολιτικών στο Προεδρικό. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών βρέθηκε αντιμέτωπη με εργαστήριο παρασκευής κοκαΐνης, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του τις τελευταίες μέρες σε διαμέρισμα στην Ορόκλινη. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στην απόφαση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας να θέσει σε υποχρεωτική άδεια   τον μέχρι πρόσφατα Γραμματέα της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκη Σταύρου μετά από έρευνες που έγιναν στη ΣΠΕ για δραστηριότητες του παρελθόντος, κυρίως σε σχέση με παραχώρηση δανείων.

Η “Σημερινή“, υπό τον τίτλο “Ισορροπία τρόμου για τις εκποιήσεις”, αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών στο Προεδρικό και γράφει ότι από τις χθεσινές δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων φαίνεται ότι δεν διαμορφώνεται πλειοψηφία για έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποδώσει την εικόνα του πραγματικού ενδιαφέροντος που υπάρχει από επενδυτές για αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού, η “Σ” κάνει λόγο για σύγκρουση του Υπουργού Γεωργίας με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με αφορμή ανακοίνωση του Τμήματος για εξοικονόμηση νερού.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο άρθρο του, με τίτλο “Αποφασίζει…για όλους ο Νικόλας!” ότι από τη στάση που θα τηρήσει τελικά το ΔΗΚΟ θα εξαρτηθεί το κατά πόσο θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός που δημιούργησαν κυβέρνηση και κόμματα στο θέμα των εκποιήσεων. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό εξουσιοδότησε χθες τη διαπραγματευτική ομάδα για το τερματικό LNG στο Βασιλικό να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με την κοινοπραξία ENI-KOGAS. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι ένα πρωτοφανές υβρεολόγιο εναντίον δικαστή εκστόμισε δικηγόρος ο οποίος οδηγήθηκε σηκωτός έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο “Φιλελεύθερος“, υπό τον τίτλο “Νέο σωσίβιο με αλλαγές”, γράφει ότι σε αλλαγές με στόχο να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη πλειοψηφία στη Βουλή προχώρησε η Κυβέρνηση για τα θέματα των εκποιήσεων. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου αναμένεται ότι θα μεταβεί στην Τουρκία για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Τούρκου Προέδρου, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Αυγούστου, και στη συνέχεια, και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό άναψε το πράσινο φως για στροφή στην ENI-KOGAS για το τερματικό, σημειώνοντας ότι έρευνες εντόπισαν 10 κοιτάσματα, ενώ αναφέρει ότι σκοντάφτουν οι διαπραγματεύσεις Noble-Delek.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail“, υπό τον τίτλο “Αντιμετωπίζει φυλάκιση για ΄απαγορευμένο` βιβλίο”, γράφει ότι ένας Κύπριος φοιτητής αντιμετωπίζει πιθανή φυλάκιση μετά την παραδοχή του ότι μετέφερε 8 φωτοβολίδες σε αεροπλάνο σε μεγάλο βρετανικό αεροδρόμιο και ότι είχε στην κατοχή του ένα τρομοκρατικό εγχειρίδιο. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, πρωτοσέλιδα στη σύλληψη 4 προσώπων σχετικά με τον εντοπισμό εργαστηρίου παραγωγής κοκαΐνης στην Ορόκλινη από την ΥΚΑΝ. Φιλοξενεί, επίσης, στην πρώτη σελίδα την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας  Φίλιππου Πατσαλή για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων από την πρώτη μέρα του 2015.

ΣΣ. Η εφημερίδα “Χαραυγή” δεν παραλήφθηκε σήμερα από το ΚΥΠΕ

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/MM)