Σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας με κατεδαφίσεις 1.800 εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων για την ανάπλαση της Αθήνας θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμενεται να αρχίσει η επιχείρηση κατεδάφισης περισσότερων από 1.800 εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το “Έθνος” οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συνεργασία το τελευταίο διάστημα προκειμένου να καταλήξουν στον ακριβή αριθμό των κτιρίων που θα κατεδαφιστούν και ποια μπορούν να σωθούν, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να κάνουν κάτι τέτοιο.

Όπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι μπορούν να σωθούν 500 κτίρια περίπου, τα οποία θα γίνουν στη συνέχεια γραφεία, επιχειρήσεις και γενικότερα χώροι συναθροίσεως κοινού.

Επίσης, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, οι κατεδαφίσεις μπορεί να μην είναι ολικές, αλλά μόνο τμηματικές, ενώ σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο όσα βρίσκονται πέριξ πλατειών, για να αναδειχθεί καλύτερα η ανάπλαση. Για την υλοποίηση του προγράμματος σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που έχει εφαρμοσθεί σε τουριστικές περιοχές όπως όπως η Βυζίτσα και το Πήλιο, όπου το Δημόσιο ανέλαβε να αποκαταστήσει και να αναπλάσει τον οικισμό και ύστερα από μια περίοδο εκμετάλλευσης των ακινήτων τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους.

Τα περισσότερα από τα προς κατεδάφιση κτίρια βρίσκονται μαζεμένα στην περιοχή του Μεταξουργείου- Κεραμεικού-Ψυρρή και Κουμουνδούρου, ενώ αρκετά βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως τα Πατήσια, ο Αγιος Παντελεήμονας, ο Κολωνός και τα Εξάρχεια.

Οι παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια θα γίνουν μέσα στα όρια του ΣΟΑΠ Αθήνας (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης), επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, ενώ σχεδιάζεται να επεκταθούν στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει τις περιοχές Εμπορικό Τρίγωνο – Κουμουνδούρου – Ψυρρή, Πλατεία Βάθη – Μεταξουργείο – Κεραμεικός, Μουσείο – Πανεπιστημίου, Πλατεία Βικτωρίας – Πλατεία Αττικής – Αγιος Παύλος.

Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ

Παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλειμμένων, το ΥΠΕΚΑ αναζητά τρόπους να ενισχύσει τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα συντήρησης και ανάδειξής τους.

Οπως επισημαίνει, στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία των πολιτών με τη δημιουργία κινήτρων για την αποκατάστασή των διατηρητέων, καθώς σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, με κίνδυνο την κατάρρευσή τους. Κάτι που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων, ενώ υποβαθμίζεται ο αστικός χώρος και δημιουργούνται εστίες παραβατικότητας στην καρδιά της πόλης.

Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τη μείωση του ενιαίου φόρου ακινήτων έως 50% για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί εν όλω ή εν μέρει διατηρητέα, ενώ η μείωση αυτή μπορεί να φτάσει το 100% σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων διατηρητέων, που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ηλεκτροδοτούνται, εφόσον αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Η μείωση του φόρου ακινήτων μπορεί να ισχύσει για ορισμένα χρόνια, εφόσον διαπιστώνεται πως γίνονται εργασίες αποκατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση θα διακόπτεται.