Το ΝΑΤΟ «εξετάζει να στρέψει» την αντιπυραυλική ασπίδα προς τη Ρωσία

Αμβούργο
Δημοσιεύματα θέλουν το ΝΑΤΟ να εξετάζει το ενδεχόμενο να «ρυθμίσει» την υπό σχεδιασμό αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη προς την πλευρά της Ρωσίας, με φόντο τον «πάγο» στις σχέσεις με τη Μόσχα εξαιτίας της Ουκρανίας.

Το ενδεχόμενο φέρονται να υποστηρίζουν, εκτός από τις ΗΠΑ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αλλά φέρεται να προσκρούει σε επιφυλάξεις άλλων χωρών που θέλουν να αποφύγουν «αχρείαστη πρόκληση» προς τη Μόσχα.

Η ασπίδα έχει σχεδιαστεί με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή, αλλά όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά του την Κυριακή το γερμανικό Spiegel εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο η ασπίδα να «στραφεί» προς τη Ρωσία.

Η πρόταση, υποστηρίζεται, έχει την στήριξη των ΗΠΑ και τέθηκε κατά τις προετοιμασίες της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ από την Πολωνία και τις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Ωστόσο, το περιοδικό αναφέρει ότι αρκετές άλλες χώρες της Συμμαχίας, ανάμεσά τους και η Γερμανία, τάσσονται εναντίον της κίνησης, καθώς την θεωρούν «αχρείαστη πρόκληση» προς τη Ρωσία.

Η συζήτηση μετατέθηκε για μετά την επικείμενη Σύνοδο. Όμως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φάινεται να περνά η πρόταση που θέλει τα έκτακτα μέτρα ενισχυμένης παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Πολωνία και Βαλτική (με ενισχυμένες δυνάμεις και περισσότερες αναγνωριστικές πτήσεις) να μην εκπνεύσουν αυτόματα στον έναν χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε