Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 24/08/2014

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής  στις 29 του μήνα όταν θα κριθεί και το μέλλον του, η παραίτηση του Τώνη Αντωνίου από τη θέση του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών και η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη ρύθμιση του ζητήματος των περιουσιών στην Αρχαία Αμαθούντα είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο “`Αναμένω μήνυμα από τον Ερντογάν`” φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία δηλώνει ότι : “Φίλοι που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού και που συναντούν τον κ. Ερντογάν, μας έχουν πει ότι τους έχει διαμηνύσει ότι είναι αποφασισμένος να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Και αναμένω ότι ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά του”. Ο Πρόεδρος δηλώνει, επίσης, ότι ο στόχος του είναι η λύση του Κυπριακού πριν τη λήξη της θητείας του. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για μια “επικίνδυνη και παράνομη” απόφαση της Κυβέρνησης Χριστόφια για κατά χάριν αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες απαλλοτριωθείσας γης στην Αμαθούντα. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην παραίτηση του Τώνη Αντωνίου από τη θέση του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών,

Υπό τον τίτλο «Απειλούν με αίμα για τις εκποιήσεις», η «Σημερινή» γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι απειλητική επιστολή παρέλαβαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τις τελευταίες μέρες, για το θέμα των εκποιήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, την επιστολή, υπό τον τίτλο “Τελευταία προειδοποίηση”, υπογράφει η μέχρι σήμερα άγνωστη “Ένοπλη Ομάδα Απόδοσης της Δικαιοσύνης”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο “κούκος αηδόνι” στοιχίζει στον κρατικό κορβανά ο υπεράριθμος στόλος οχημάτων του Δημοσίου, τόσο σε επίπεδο καυσίμων όσο και σε επίπεδο συντήρησης. Γράφει, επίσης, ότι το όραμα του να καταστεί η “πόλη του κεφιού” ως μια από τις πιο ασφαλείς της Ευρώπης περιγράφει σε συνέντευξη του στη “Σ”, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο “Μεγάλο νυστέρι στην υγεία” φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος χαρακτηρίζει την ηλεκτρονική υγεία ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη της μεταρρύθμισης του όλου συστήματος υγείας και την ομαλή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Αλλού, γράφει ότι συστάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου 1 δισ. Ευρώ να πάει στην αποπληρωμή ELA έχει κάνει η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η τράπεζα να επωφεληθεί από το φθηνό χρήμα που θα δώσει το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γράφει, επίσης, ότι η κάθοδος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει και την πρώτη δοκιμή για τις προθέσεις του στο Κυπριακό.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο “Έμεινε από καύσιμα η Ε.Φ. και χρησιμοποιεί τα αποθέματα!” ότι δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για την αγορά καυσίμων για τις καθημερινές ανάγκες της Ε.Φ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, χρησιμοποιούνται καύσιμα από τα αποθέματα έκτακτης επιχειρησιακής ανάγκης. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι με…συγχωροχάρτι η κυβέρνηση έκλεισε την υπόθεση με τις σοβαρές καταγγελίες εναντίον του Τώνη Αντωνίου, προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού, γράφει ότι σε ανέξοδες διακηρύξεις περιορίζεται η Κυβέρνηση όσον αφορά τα θέματα των υδρογονανθράκων χωρίς στην πραγματικότητα να γίνεται κανένα ουσιαστικό βήμα με αποτέλεσμα το ζωτικής σημασίας για τον τόπο χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου να μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νύχτας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Δύσκολη εβδομάδα για Τράπεζα Κύπρου και οικονομία”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι από Δευτέρα αρχίζει μια δύσκολη εβδομάδα για την Κυβέρνηση και πιθανότατα και για τη χώρα καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν και να εκτροχιάσουν την πορεία της οικονομίας, η οποία στα χαρτιά τουλάχιστον, φαίνεται ότι κυλά ομαλά. Όπως γράφει το πρώτο σημαντικό εμπόδιο για την Κυβέρνηση αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και άλλες σχετικές νομοθεσίες στην ψήφιση των οποίων αντιτίθεται η πλειοψηφία των κομμάτων. Σε δεύτερο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι έχει καθαρή τη συνείδηση του. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ένας άντρας ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία του Μάντσεστερ είχε πει στη φίλη του ότι τον είχαν απαγάγει, ως δικαιολογία για να βγει έξω τη νύχτα και να διασκεδάσει, τελικά βρέθηκε να διασκεδάζει σε ένα πάρτι σε σπίτι στο Μπόλτον.

Υπό τον τίτλο “Ποιοι μπλοκάρουν την Τράπεζα Κύπρου”, η “Καθημερινή της Κυριακής” γράφει στο κύριο της θέμα ότι κρίσιμη για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου είναι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση και με τις αποφάσεις των μετόχων να θεωρούνται μονόδρομος, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τη βδομάδα που διέρρευσε καταδεικνύουν ότι η ΕΓΣ θα προχωρήσει με την αύξηση κεφαλαίου κατά €1 δισ. ενισχύοντας τα Βασικά Ίδια Κεφάλαια της στο 15,1%, αν και μια μειοψηφία της τάξης του 25% μπορεί να την μπλοκάρει και προς τούτο κινούνται μέτοχοι και εκπρόσωποι τους. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται για “ενδιαφέρον από Αίγυπτο, Ιορδανία, Κροατία και Ρουμανία για αέριο” γράφοντας ότι από το στόμα της κοινοπραξίας ENI-Κogas και τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που ξεκινούν μέσα Σεπτεμβρίου στο τεμάχιο 9 και στη συνέχεια στα τεμάχια 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ κρέμονται η Λευκωσία και ένθερμοι μνηστήρες για σύμπραξη και προμήθεια κυπριακού φυσικού αερίου. Αλλού η “Καθημερινή” αναφέρεται σε συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην εφημερίδα, ο οποίος δήλωσε ότι “στόχος είναι μια ομόσπονδη δημοκρατία η οποία θα βασίζεται στη συνεργασία των δύο ιδρυτικών κρατών” και πως είναι σε αυτό το στόχο που έχει η τ/κ πλευρά εστιάσει την προσοχή της και όχι σε όποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Αντεπίθεση Αναστασιάδη» και γράφει ότι σαφής είναι πλέον η στόχευση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Ομάδας Κυπριακού που τον περιβάλλει, για να στριμώξει τον εγκάθετο της Άγκυρας Ντερβίς Έρογλου και να διαρρήξει με ωφέλιμο για την ε/κ πλευρά τρόπο το παρατεταμένο αδιέξοδο στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και γράφει ότι όλα φαίνεται ότι θα κριθούν στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 29 Αυγούστου, κάνοντας παράλληλα λόγο για τιτάνια προσπάθεια από την Κυβέρνηση να πεισθούν τα κόμματα. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη της τέως Ευρωβουλευτή Αντιγόνης Παπαδοπούλου η οποία χαρακτηρίζει ως ανομιμοποίητη την παρουσία της Τρόικας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές της αναπαραγάγουν τη φτώχεια, την ανεργία, τη μιζέρια και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΗΜΑ/ΜΜ)